8. 9. 2009.

ZADACI IZ BUDIMPEŠTE

Pre objave svih kompleta zadataka sa maratona, u znak zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili evo mali poklon - set koji smo pripremili Milovan i ja. Zadatke možete preuzeti ovde.

Uskoro bi organizatori trebalo da objave sve setove iz Budimpešte pa će ljubitelji logičkih problema imati lep katalog raznoraznih zadataka.

8 коментара:

Nikola Živanović је рекао...

Evo još nekih detalja iz Budimpešte. Veče pre maratona još jednom smo prelistali buklete i našli još par caka koje su nam sutradan pomogle. Na primer, kod zadatka sa cvetovima brojevi su se ponavljali u serijama, što nam je i donelo dosta bodova.

Počelo je u subotu u 11.00. Prvo se rešavao set koji su pripremili Rudi Mrazović i Zrinka Kokot, iz moje perspektive možda i najlepši set na takmičenju. Imali su „kodiranu žurku“ od dvanaest povezanih zadataka u kojima su neki brojevi zamenjeni slovima. Jedini problem je bio što su zadaci bili na dve strane pa je morao mnogo puta da se okreće list, ali je zadatak sjajan. Osim toga, dobro sam predvideo da će prvi zadatak sa kružnim sumama biti u obliku brojeva 24, a dopao mi se i pentomino s ribicama, ali se nisam usudio rešavati ga :). Tako svež i odmoran uzeo sam 755 bodova, što je bio drugi rezultat seta, sa samo deset bodova zaostatka za Fojtom.

Sledeći Fabrisov set bio je dobar, uglavnom klasični zadaci, ali i moja prva veća brljanja. Uhvatio sam se zvezda i samo potrošio vreme, a u vezanom zadatku zabrljao za 75 poena. Set koji su spremili Aziz i Deren doneo je i prvi zadatak sa greškom, a bilo ih je nekoliko. Već na samom početku rešavanja kroz jedan beli kružić se nije moglo proći a da se ne zatvori petlja. Sudije su našle rešenje - svima koji su probali da rešavaju dali po 5 poena!

Onda je došao prvi od dva seta koji sam uradio za svih 100 bodova - čuvene akare. Set Hasana Jurtoglua uradio sam za odličnih 815 bodova, a mislio sam pre početka da neću skupiti ni 400 koliko je bio ružan. Međutim, promenio sam mišljenje, set je bio odličan. Posebno interesantne su bile taktičke sume, voleo bih da vidim kakvu taktiku imate za taktičke sume, videćete o čemu se radi.

Posle večere (suvi sendviči sa dva reda sira i salame ili u drugoj varijanti malo kulena) došao je na red indijski set - užas živi! Mreže kao da su crtali nogama. U takvim uslovima 750 bodova je ekstra rezultat. Potom smo rešavali standardne Jureklijeve zadatke sa „Oguza“ - 665 bodova uz nedovršenu zmiju za 100 bodova, a falilo je samo par sekundi. Šteta.

E, onda je usledilo moje najbolje ostvarenje do sada na maratonu - 940 bodova u setu Zoltana Jakabfija. Od 30 zadataka rešio sam 28, a mogao sam još jedan da sam pažljivije čitao tekst.

Novi dan počeo je kružnim setom braće Fojt. Dok su ostali rešavali Milovanove i moje zadatke, nas dvojica smo muku mučili sa nekoliko vrsti petlji. Rezultat - skromnih 455 bodova. Moralo je bolje.

Gajio sam velika očekivanja za set Olge Leontijeve, ali je došao u nezgodno vreme - u gluvo doba noći pa nisam zadovoljan sa 550 bodova. Laslo Osvalt pripremio je dobre zadatke koji su mi „legli“ za 829 bodova, a posle toga katastrofa. Ruski set rešio sam očajno - samo 375 poena. Skoro čega god sam se uhvatio nije išlo, a baš te zadatke sam rešavao često na Diogenu. Preostala dva seta sam takoreći prespavao. Poslednji set od kojeg niko ništa nije očekivao i nije bio tako loš. Spremili su zadatak koji može da se rešava uz pomoć ogledala pa smo za uspomenu dobili i komad stakla.

Sve u svemu, nije bilo loše. Čorba s pečurkama koju smo imali za ručak došla mi je k’o budali šamar, a posle toga i pun tanjir kiselih krastavčića da se ne bi uspavao na putu kako bi mogao da prepričavam doživljaje sa setova s kolegama. Zbogom Budimpešto, do sledeće godine.

Quizmaster је рекао...

Ja na ovaj turnir idem jer predstavlja veliki mentalni izazov, i savetovao bih svim enigmatama (ne samo ljubiteljima logičkih problema!) da ga isprobaju barem jednom u životu. Svestan sam da ne mogu postići neki zapaženi rezultat, jer tokom godine skoro ništa ne vežbam, i tek kad dođe leto odem eventualno na Zagorje Open, da se malo zagrejem za naš šampionat i mađarski maraton.

Logično, sa takvim skromnim pripremama na ovakvom logičkom superturniru moram biti u donjem delu tabele. S druge strane, kad rešim ceo zadatak Olge Leontijeve za 200 poena, isto toliko vredne Rudijeve i Zrinkine zavrzlamice, ili neke stvari koje čak i Nikola nije uspeo da razmrsi, vidim da još uvek nisam za staro gvožđe. Sasvim sam zadovoljan kad na prvenstvu Srbije u rešavanju sudokua zauzmem deveto mesto među šezdesetak takmičara, a Srbija posle bude treća ekipno na svetskom prvenstvu!

Trebalo bi predložiti organizatoru da servira neku čorbu oko 1-2 ujutro, to bi sigurno bolje osvežilo i okrepilo učesnike turnira od sendviča i kafe.

Анониман је рекао...

Hi Nikola,

It was the first time for me to join 24 HPC as a competitors. In the last parts my brain got slow working like the other Turks, but we were really enjoy and we want to join next year, and other next year:)

Part 1: I know i could get better result than i did, because i saw some puzzle types in ZeKa, but i didnt concentrate exactly. When I began the second “Road in Village” puzzle, and I missed some house and I didn’t, and after I became low spirited. In coded parts, I made a mistake in skyscrapers I lost a lot of points. I think this part was wonderful, it was a lot fun, but I didn’t get points that I guessed. [255]

Part 2: Fabris parts like you said it was classic. I didn’t lose any points with being solved correctly puzzles by me. Atomic attraction is variation of hamle and the mysterious four is a variation of matchmaker which were invented by us for OAPC’s. [520]

Part 3: I could be better, because in coded fence I solved completely but I did a little mistake. When I draw the loop, one “b” had valued 2, I missed the one line and I lost 55 points, and in second battleship I solved but I did little mistake about ships:) and I lost another 40 points. In masyu I marked false white circle and I wrote “it is not possible”. Not 35 points. But my friend Hasan had say “ I solved completely and I didn’t false white circle, and I got 35 points”:) [410]

Part 4: I lost 160 points in this part. Big flower puzzle and Blockap puzzle. Actually before the part I didn’t think solving the big Flower, but during the this part I solved easy flowers and I thought I could get the big one. I waste so much minutes to solve it. But I finished. However in upper right of flower touching two leafs regions I wrote 4-5 not 4-4 and it cost 80 points by me. Also after the solving flower I checked several times, but I didn’t see. Other 80 points I lost Blockap. I solved puzzle. It is like your Fillomino skyscrapers. In the second row “3” pretend “4”, again in this puzzle I checked several times I didn’t see the mistake. [280]

Part 5: Nearly all puzzles were OAPC puzzle. It was not difficult for me, but maybe I could get nearly 600 points, I guess. [505]

Part 6: This was Voigt part for me. It was tough for me. I could be solved second T section but I didn’t. I lost 45 points in second four steps, I drew two loop, I didn’t see, stupid mistake. I like very much fillomino and fences variation puzzles. [325]

Part 7: Jakapfi, I supposed that this part is the easiest part in this championship. I began with domino kakuro. Because I knew that I could get easily. But I made a mistake somewhere and I didn’t realize. In the beginning it was not good for competitors, it broken your concentrate. I lost 40 points second magnet. I didn’t wrote two magnet charges:) I lost 30 points in first minesweeper I placed same Z two times:) [440]
...

Анониман је рекао...

Part 8: I really enjoyed in your part. But I didn’t read all instructions of this championship carefully. Most of puzzle instructions I read the during being related part. So I thought I could solve multiplication table easily. I began this puzzle, but it didn’t. I didn’t understand it what I missed. Then I read the instructions and there was 3x3 multiplication. Ohhh, I lost much minutes. Because I think this puzzle as a regular multiplication table, but it didn’t. Before reading the instruction of this puzzle I thought two 2x2 areas overlap and i try to solve to this. Arrow snakes were wonderful, I had a lot fun. But I said I didn’t read carefully instruction, I solve second and third arrow snakes. I didn’t see the first one:) In the third snake left bottom of snake could be drew two different ways. I think I made a mistake, but everything was alright. After I read the instruction and it say snake length should be 45 cells:) In last minutes when I look at solving easy puzzle because of remaining few minutes I saw first snake and I solved. This snake type is very nice! Other nice puzzle is magnetic scrabble. Its name is meaningful and solving was very smooth. Other nice type is fillomino skysrapers. Oooo, I really enjoy when I solved. I lost 65 points in your part. Third easy as abc ( right D saw B), and second tent, two tents touched dioganally. [450]

Part 9: I solved the example of sudoku settext. I think I could, but after the 14 minutes in two different grids two same placed was valued same number. I didn’t realize the error. I gave up solving and I passed knight movement. I lost another much minutes in this puzzle and I didn’t get. I solved some puzzles and I got back the sudoku settext. And I solve it, except one. I made familiar sudoku mistake in the one of them, I wrote down two 4 in the one row and column. [390]

Part 10: Osvalt part. In the last ten or fifteen seconds I look at the first word mastermind. Someone asked in question part, “one letter placed more times in a word?”. And I remember this, and I look at the puzzle, I was thinking what was the word. Hari, hami, meri, and I saw it, MAMA:) when announced part was finished I wrote mama, and thanks to all mama in the world:) It was good for me this part. [595]

Part 11: Andrey & Riad part. Normally I got more points than I did, because most of the puzzles I know. But I was so tired, I didn’t think to solve puzzles logically. But it was surprised to get nice points in this round. [395]

Part 12: It was terrible part for me. Everything has little points. In this part my brain and my body had the limit. Maybe 30 or more minutes I try to place pentominoes, but I didn’t. I didn’t see L where it placed. Actually I didn’t think how it placed, only I drew. [135]

Part 13: Altay & Sevim part. Another nice part, I got lucky in open fences. Because two of them cost almost ten minutes. I find one way to solve. Ok, first was easy, because head and tail were obvious, upper right and bottom left. In the second one, I accepted a normal fence puzzle, and according to I drew. Finally one snake and one loop appeared. And I thought how of them could be combined. I quick easily saw and I got a lot of points. I waste a lot of minutes second offspring and spectators. And I didn’t placed 7’s in second sum boxes. I know that puzzle should be unique. I place two 9 and one 7, and nines could be rotate but I think it was not important, I didn’t realize 4 sevens placement:) [435]

Finally im so glad to come 24 HPC, and I got chance to compete really good puzzle solvers. I really thanks to everyone came, and organizers.

One thing Gulce and me talked 9th OAPC, and we thought we should prepare one puzzle of each 10 24 HPC part. And after the competition you said same thing, so absolutely we should make this way 9th OAPC.

Best Regards,

Serkan

Nikola Živanović је рекао...

Thanks for the worm words. I prepare sudoku multiplication table as a little surprise, but I didn't expect problems with recognizing the squares. Well, Michael Ley was certainly read instructions carefully, he take all 1000 points. Congrats for him!

I'm looking forward to the 9th OAPC. I'm sure it will be fun and interesting.

Quizmaster је рекао...

Nikola, worm je crv :)

Nikola Živanović је рекао...

A šta je slurp? :))

Milovan Kovačević је рекао...

Volim rešavati logičke probleme. A maraton - to je poseban doživljaj.

U petak veče kiša (prava vodena zavesa) i vetar nam nisu dali da odemo ni do prodavnice koja se nalazi uz sam hotel. Pregledanje zadataka uštedelo je dosta vremena i donelo lepe bodove na samom takmičenju zahvaljujući Nikolinim analizama.

Večernja sesija gde su svi takmičari prelistavali instrukcije otklonila je nekoliko dilema oko postavke zadataka. Zadatak "24" je ipak ostao misterija...

10:45, zauzimaju se mesta, pozdrav organizatora - jubilarni deseti maraton. Podela zadataka I seta, odbrojavanje i početak... Sat i 40 min prolaze brzo, sasvim nedovoljno da uradim više od četvrtine.

10 min pauze prolazi u razmeni prvih utisaka, i već kreće sledeći set. U svakoj narednoj pauzi stižu ocenjeni zadaci prethodnog seta i list sa rešenjima. Dok se popije sok ili nešto pojede, već se ide dalje. Ni one dve duže pauze, od pola sata nisu ništa duže od ovih :)

Bolovi u vratu, napor volje da se kombinuje kad nema jasnog plana rešavanja, pokazuju da se već dugo rešavaju zadaci. Ipak, kada su u šali rekli da izdržimo još malo, jer ima još samo 4 seta, samo smo se pogledali - imali smo utisak da nismo ni na pola.

Tabela je ažurirana posle svakog seta (sistem bodovanja je po meni odličan). Navijali smo za Nikolu koji se odlično držao. Zabeležio je najbolje rezultate, valjda u dva seta.

posle 24h, 13 setova, po jedan svi preskaču i rade zajednički (zbog autora setova), ostataka od brisanja gumica, škripe stolova zbog tog brisanja, hrpe papira, kraj. Konačni rezultati.

22. mesto. Da li sam mogao bolje? Minimalno. Svega jedna ili dve glupe greške koje odnose bodove. A gore je moglo :) Bar dva zadatka u zadnjim minutama, bar 3-4 nabodena probanjem "u dubinu". Bilo je zadataka gde osim probe nije bilo puta za rešavanje "korak po korak". Više nego ranijih godina, zadataka koje ni sada ne znam kako bih, ne uradio, nego samo započeo...

Ali - vredi. Vredi ponoviti. Svakako.