24. 7. 2008.

POČINJE...

Takmičenje u problemskom šahu je startovalo. Adresa sa koje treba da preuzmete zadatke glasi: http://rapidshare.com/files/131690534/Tri_dana_problema.pdf.html (odaberite opciju "free user", a potom kliknite na plavi kružić u kojem piše "download"). Veličina fajla je 474 KB.

Rešenja šaljite mejlom na adresu nikola.ziv@sezampro.yu najkasnije do nedelje, 27. jula, u 18.00. Na poslednjoj stranici testa data su uputstva o slanju rešenja.

Sva pitanja u vezi sa zadacima možete postaviti mejlom ili još bolje kroz komentare kako bi svi videli o čemu se radi. Da bi ste poslali komentar možete se registrovati i besplatno otvoriti nalog ili odabrati opciju "anoniman", ali se obavezno potpišite.

Ugodna zabava!

4 коментара:

Анониман је рекао...

Fini zadačići. Tvoji ili si ih malo preradio?

Nikola Živanović је рекао...

Moji, vidi se iz prilozenog. Prvi zadatak ima nekoliko figura koje ne igraju nikakvu ulogu.

Анониман је рекао...

Kod optimajzera bi možda trebalo da naglasiš da figura ne tuče polje preko neke druge figure. Na primer, ako imamo Da1, Lg7, polje h8 nije dva puta tučeno, već samo jednom, od lovca (mada bi u šahovskoj terminologiji rekli da je takvo polje dva puta napadnuto ili branjeno).

Pozdrav!
Dr A. VAsiljević

Nikola Živanović је рекао...

Prihvatam, mada se ipak u sahu podrazumeva da figura ne moze da tuce polja ako je zaklonjena od druge figure, npr. Ta1, Sa2 - polja od a3-a8 nisu tucena jer je skakac zaklonio topa.