2. 9. 2008.

ISTORIJAT PRVENSTAVA SRBIJE


















Prvo prvenstvo Srbije (i Crne Gore) u rešavanju logičkih problema održano je 17. septembra 2005. godine u Novom Sadu. Učestvovalo je 12 takmičara, a ubedljivo je trijumfovao Nikola Živanović, koji je posle četiri seta osvojio 598 bodova. Drugoplasirani Milan Sečujski imao je 320, a treća Jelena Đurić 309 bodova. Milan zbog obaveza nije otputovao na svetsko prvenstvo u mađarski Eger, pa su pored Nikole i Jelene Srbiju i Crnu Goru još predstavljali četvrtoplasirani Dragan Stojanović i petoplasirani Filip Milovanović, pod kapitenskim vođstvom Zorana Radisavljevića.

Drugi šampionat Srbije, održan 9. septembra 2006. godine u Beogradu, okupio je 18 učesnika, među kojima je bilo četvoro reprezentativaca iz Hrvatske. Pobednik turnira bio je Goran Vodopija, titulu prvaka Srbije odbranio je Nikola Živanović, a treće mesto osvojio je Dragan Tolomanoski, kome je nedostajalo samo 5 bodova da se potpuno izjednači sa Nikolom. Posle tri seta srpski dvojac imao je prednost, ali je u finalu Goran rešio jedan zadatak više i tako pobedio. Uz kapitena Zorana Radisavljevića, boje samostalne Srbije na prvenstvu sveta u bugarskom Borovecu branili su još Dragan Stojanović i Jelena Đurić.

Treće državno prvenstvo u logičkim zagonetkama, održano 12. avgusta prošle godine u Novom Sadu, na drugu godišnjicu osnivanja Saveza zagonetača Srbije, ostaće upamćeno po velikoj drami u borbi za titulu šampiona. Dragan Tolomanoski i Nikola Živanović posle tri seta bili su potpuno izjednačeni sa po 375 bodova. Presudio je bolje rešeni treći set, pa je tako Dragan svrgnuo Nikolu sa trona. Treći je bio Marko Obradović sa 310 bodova i taj trojac predstavljao je Srbiju na svetskom prvenstvu u dalekom Brazilu. Njima se pridružio i Zoran Radisavljević, koji je pripremao zadatke za sva tri prethodna državna prvenstva. Valja još spomenuti i napetu borbu za četvrto mesto između Jelene Đurić i Dragana Stojanovića. Jelena je pobedila za pola boda razlike, zbog Draganove greške u jednom slovu! Na trećem prvenstvu Srbije učestvovalo je 14 takmičara.

Нема коментара: