26. 9. 2008.

ISTORIJAT SVETSKIH PRVENSTAVA (1)

Do početka 17. svetskog prvenstva u logičkim problemima ostalo je još oko mesec dana. Sve je počelo daleke 1992. godine u "Velikoj jabuci".

1992. Njujork
Na prvom prvenstvu sveta učestvovala su 52 takmičara iz 13 zemalja, a titulu je poneo Kanađanin Dejvid Semjuel. U ekipnoj konkurenciji trijumfovali su domaćini. Zanimljivo je da mnogim učesnicima nisu zabeležena puna imena i prezimena, pa se tako verovatno nikada neće saznati ko su izvesni Mousley, Calleen, Coll i drugi. Zadaci sa prvog i nekoliko narednih šampionata bili su više enigmatski, nego logički.

1993. Brno
Češki logičar Robert Babilon na najbolji način iskoristio je prednost "domaćeg terena" i postao novi prvak sveta. On je od tada učestvovao na svim narednim mundijalima i drži rekord sa 15 učešća, koliko ima i Amerikanac Vei Va Huang, drugoplasirani u Brnu. Posle Babilona, nikada se više nije dogodilo da pobedi domaći takmičar. Baš kao i godinu dana ranije, učestvovalo 52 takmičara iz 13 zemalja. Česi su bili najbolji i u ekipnoj konkurenciji.

1994. Keln
Amerikanac Ron Ošer vraća titulu "preko bare", a najveći pojedinačni uspeh u istoriji prave komšije Hrvati. Pero Galogaža osvaja 3. a Boris Nazanski 4. mesto. Češka je prva ekipa koja je odbranila najviše postolje. Zanimljivost je što je ponovo učestvovalo 52 takmičara iz 13 zemalja.

1995. Pojana Brašov
Trofej ostaje u SAD, samo je promenio vlasnika. Novi prvak sveta Vei Va Huang trijumfuje ispred Mađara Ištvana Đerđa. Našim severnim susedima bio je to najbolji plasman sve do prošle godine. Amerikanci su najbolji i u ekipnoj konkurenciji. Broj učesnika u Rumuniji nije se menjao, ali je ekipu imalo 10 zemalja. Najstariji zadaci na internetu mogu se naći upravo sa ovog prvenstva i to ovde (treći zadatak podseća na jedan Slavkov orah).

1996. Utreht
Čeh Robert Babilon prvi je čovek u istoriji svetskih šampionata koji osvaja drugu titulu. Amerikanci osvajaju drugo i treće mesto, i ubedljivo pobeđuju u ekipnoj konkurenciji. Učestvovalo je tada rekordnih 57 rešavača iz 14 država.

1997. Koprivnica
Hrvatska prvi put dobija organizaciju najvećeg logičkog događaja na planeti, a pobeđuje po drugi put Vei Va Huang ispred zamljaka Rona Ošera. Češka još jednom potvrđuje da ima najbolju ekipu. Oboren je rekord po broju učesnika. Testove je rešavalo 64 ljudi iz 16 zemalja. Prvi put se pojavljuje Bosna i Hercegovina sa četvoro takmičara, a među njima su bili i poznati anagramisti sa ovih prostora Adnan Spahić i Mesud Malkoč.

1998. Istanbul
Vei Va Huang prvi je čovek koji drugu godinu uzastopno osvaja najsjajnije odličje, a SAD ponovo pobeđuje ekipno. Učestvovalo je 56 zagonetača iz 14 zemalja, a na spisku zemalja učesnica pojavljuje se i Kosovo, ali završava ubedljivo na poslednjem mestu.

Nastaviće se...

1 коментар:

Анониман је рекао...

Daj dalje vidis da nestrpljivo ocekujemo

zorant