22. 9. 2008.

NENADMAŠNI MARKO OBRADOVIĆ

Savez zagonetača Srbije proteklog vikenda organizovao je još jedan uspešan turnir. Deveti Memorijal Tomislava Munišića u beogradskom kafeu "Mućke" okupio je 20 enigmata, kvizovkaša i ljubitelja kvizova.

Beograđanin Marko Obradović treći put uzastopno postao je šampion Srbije u kvizovci. U prvom delu turnira zabeležio je samo jedan poraz, i to od Velibora Marjanovića iz Valjeva, kome se u finalnom meču dostojno revanširao 2:0!

U partiji za treće mesto Nikola Živanović iz Sombora bio je bolji od Vitomira Pavlovića iz Beograda. Na turniru je učestvovalo 14 kvizovkaša.

Pobednik prvog kviz kupa Srbije je Vladimir Krnač iz Bačkog Petrovca, koji je u finalu pobedio Marka Obradovića, a treći je bio Jovan Ćuk iz Beograda.

Kviz baziran na pitanjima iz opšteg znanja, slovima i brojkama osmislio je Zoran Radisavljević. Sve igre bile su veoma interesantne i držale su pažnju publike do poslednjeg pitanja.

Savez zagonetača Srbije oformio je kviz sekciju koja će uskoro imati i svoju rubriku na sajtu Saveza. Ljubitelji kvizova na ovaj način pokušavaju da se udruže i institucionalizuju svoje nastupe prema medijskim kućama koje organizuju kvizove.

Pobednik osmog Kupa Srbije za anagramiste je Velibor Marjanović. Njegov anagram IDE BRŽIM KASOM, ODAŠE PRIZNANJE ("Za dobrim konjem diže se prašina") zasluženo je dobio najvišu ocenu.


Zbrka sa peharima
Nakon pobede u kvizu Vladimir Krnač pozdravio se sa takmičarima i otputovao kući sa pogrešnim peharom. Umesto za kviz, dobio je pehar za kvizovku, iako je na kvizovkaškom turniru imao 0 bodova!
I Nenad Savić, pobednik prošlogodišnjeg prvenstva Srbije za anagramiste odneo je kući pogrešan pehar, ali je on to učinio u subotu, pa je u nedelju stigao da ga vrati!

"Fotofiniška" završnica
Svaki kvizovkaški turnir prepričava se danima, mesecima, godinama, pa će tako, besumnje, biti i ovoga puta. Kvizovkaški meč pretposlednjeg kola između jedinih srpskih šampiona Marka Obradovića i Dejana Maslarevića bio je najuzbudljiviji na turniru. Obradović je sastavio spornu reč "fotofiniška" na koju se Maslarević žalio. Kako takav oblik nije zabeležen u rečniku (a sudije nije bilo), odlučili su glasovi svih igrača. Reč je priznata, a Obradović je zahvaljujući tome prošao u finale. U suprotnom, borio bi se za treće mesto. Dan posle odigranog turnira pozvali smo u pomoć internet pretraživač Gugl i saznali da niko nikada nije zabeležio ovu reč na internetu.

13 коментара:

Анониман је рекао...

Како си написао, испада драматичније него што је било. "Фотофинишка" јесте одлучила партију, али далеко од тога да би је одлучила да није призната. Партија је у том тренутку (пети потез) била изједначена, а једанаестица је "висила у ваздуху" и саставио бих је ако не у том, онда у следећем потезу. Ипак, остаје нека "мрља" због одлучивања путем "прегласавања" међу учесницима, и по ко зна који пут се утврдило да је судија на оваквим турнирима неопходан.

Марко Обрадовић

Nikola Živanović је рекао...

Marko, nema nikakve mrlje, tvoja pobeda je cista i potpuno zasluzena, to niko ne dovodi u pitanje! Ako se secas, prvi sam ti cestitao na pobedi i sada jos jednom cestitam.

Mozda si pogresno protumacio ovu recenicu "u suprotnom borio bi se za trece mesto". Nisam mislio da bi igrao za trece mesto da ta rec nije priznata, vec da si izgubio tu partiju.

Nikola Živanović је рекао...

Evo ga! "Fotofiniška" ukucana par sati kasnije izbacuje 1 dokument. Od sada ovo ima da se priznaje :)

Анониман је рекао...

Evo i ja upravo sada ukucah "nesveruska" iz prvog kola nase kvizovke autora g-dina Bovana i zamislite na guglu nema i jos me pitaju da li mislim na "nebraska"

I kao sto Nikola rece od sada kad neko ukuca sveruska imace bar jedan pogodak

zorant

Pravila su tu da se krse, uvek bilo, samo je sporno ko i kako moze da ih krsi ili propisuje

Анониман је рекао...

Stvarno je bilo lepo u "Mućkama", čestitam svim pobednicima! :) Dodajmo porodici "guglabilnih" reči i još jedan jučerašnji biser- "pužofil".

Sofija

Анониман је рекао...

PRAVILA NISU DA SE KRSE.
Dakle, ne zelim da budem hendikepiran zato sto DOBRO ZNAM pravila.
NESVERUSKA je POTPUNO regularna rijec po KVIZOVKASNIM pravilima (koje ja nisam donosio). A da li postoji NESVERUSKA na Guglu bas me i ne zanima.
Mozda ne bi bilo lose, umjesto NESVERUSKA probati pronaci SVERUSKO (a ako toga nema pristajem da pojedem tastaruru i misa).
A turnir je, ako mene pItate, bio vema jak i dobar. Ako izgubite partiju (kao ja) od Vite Pavlovica rezultatom 296 -289 (ILI NESTO SLICNO) mora da vam bude malo zao ali ne mozete biti nezadovoljni s onih sakupljenih 300 bodova. Ili, ako pricamo o pravilima, izgubio sam od Velibora jer sam sklapajuci jedanaesticu koja zavrsava na NOST u brzini stavio rijec, izvukao slova, zavrsio potez i onda vidio da O nije na svom mjestu i da na tabli pise NST. Veliboru (naravno) nije bila "sporna" rijec jer je tako donosila 30 bodova manje. Dakle, sam pao, sam se ubio.
PRAVILA SU DA SE POSTUJU ( dok se ne promjene).
Slavko

Анониман је рекао...

Ovih dana poslaću mejl dr Ivanu Klajnu, s kojim povremeno razmenjujem poruke, da nam on kaže svoje mišljenje o rečima oko kojih se najviše parničimo. Mislim da bi na osnovu njegovih preporuka vredelo napraviti neke korekcije u pravilima i sačiniti uputstva koja bi sudije morale primenjivati u spornim situacijama. Molim da mi do petka pošaljete sve sporne reči koje uspete da se setite.

Čestitke Marku na zasluženom trijumfu!

Dr A. Vasiljević

Анониман је рекао...

Ta kvizovka mi izgleda zanimljivo. Kako moze da sse nabavi?

Dejan Tomic

Анониман је рекао...

Зоране, одлична је идеја да пошаљеш мејл Клајну. По мом мишљењу, најбоље би било да упиташ за генералне смернице како поступати у ситуацијама које се често понављају. Овде првенствено мислим на употребу префикса, као и грађења трпних придева и одговарајућих им именица.

Што се префикса тиче, требало би коначно одлучити уз које придеве (и именице) може да иде не-, затим про- и анти- , онда полу- , пра-, и остали префикси који се често понављају.

Код трпних придева (завршетак на -но и -ност) треба видети од којих се глагола могу правити. Овде можемо додати и глаголске именице (завршетак на -ње).

Ако се неко сети још неке класе "сумњивих" речи, нека каже, јер ће то игру учинити много лепшом. Јер, признаћете, није много занимљиво кад се већина дугачких речи граде по шаблону: префикс, суфикс, а у средини било шта, јер ће се свакако признати.

Наравно, увек ће бити речи које су изузеци, јединствени случајеви, итд. и ту ће судија морати да пресуђује.

Поздрав свима,
Марко Обрадовић

Анониман је рекао...

prvi put sam igrao kvizovku i ocekivano zavrsio medju poslednjima.
evo i mog priloga reci- oduvaljka.
u jednoj partiji je bila i rec - protrulela.
malo po malo i nakupice se reci za jedan novi, kvizovkaski recnik.
gaja

Nikola Živanović је рекао...

Dejane, dobrobošao na blog! Kvizovka se, koliko znam, a to bolje pamte stariji igrači, nikada nije pojavila u slobodnoj prodaji. Postoje neke slične igre sa slovima koje se mogu kupiti, ali to je daleko od kvizovke. Prave garniture imaju samo neki enigmatski klubovi i pojedinci, a za sada postoje planovi da se izrađuju garniture. Ako si zainteresovan za kvizovku, možeš kontaktirati mene na moj mejl, a preporučujem ti da pogledaš i raniji post o pravilima te igre.

Анониман је рекао...

Ocigledno pojedinci nisu dobro razumeli moju doskusiju. Kad je napisano "pravila su da se krse", nisam mislio sa moje strane vec da su to radili drugi. Ocekivao sam odgovor u stilu da li ima rec sverusko pa je ovo negacija. Da ima i to izuzetno mnogo, ali bas zbog u tim silnim tekstovima bi se u slucaju da je pravilna pojavila i rec nesverusko. Pravilna negacija (da li je nesto ili neko sverusko/i) nije sverusko a to su ipak dve reci. Svi ce u svakodnevnom govoru upotrebiti ove dve reci a ne vec pomenutu kovanicu.

zoran

Nikola Živanović је рекао...

Pedantni Marko na sajtu SZS napravio je biltenčić sa prvenstva Srbije u kvizovci. Zanimljivo je pogledati sve te desetke i jedanaestice na jednom mestu.