7. 9. 2008.

SKANDAL U STANIŠIĆU

Uh, toliko toga se izdešavalo u ova dva dana da prosto ne znam odakle da počnem. Krenuću od najsvežijih dešavanja. Današnji meč severnobačke lige u šahu između Stanišića i Gakova (mesta pored Sombora) je prekinut posle samo tri minuta igre. Povod - zvonjava mobilnog telefona.

Po novim šahovskim pravilima svaki zvuk sa mobilnog telefona u toku partije kažnjava se kontumacijom. Igraču domaćeg Stanišića oglasio se mobilni telefon i to je bio odjavni signal u trenutku kada ga je gasio. Na insistiranje kapitena Gakova (inače, ekipe za koju nastupam i ja) da se striktno primene pravila šahovske igre, došlo je do verbalnih obračuna, a potom su revoltirani domaćini predali meč i demonstrativno napustili salu. Ali nije se na tome završilo. Razbesneli Stanišićani vratili su se sa namerom da se fizički obračunaju sa nama, a teži incident sprečen je samo zahvaljujući pribranim meštanima koji su obuzdali najratobornije "šahiste".

Odluku o konačnom ishodu doneće komesar lige, a po svim pravilima meč bi morao da bude registrovan u našu korist. Inače, ovo je trebalo da bude izuzetno važan susret za obe ekipe u borbi za opstanak. Stanišić i Gakovo su dva susedna sela, a naši klubovi do sada su uvek gajili prijateljske odnose. Zanimljivo je da se sličan slučaj dogodio nama u prethodnom kolu, kada je našem igraču zazvonio telefon. Partija je završena kontumacijom i niko se tada nije bunio. Čoveku je telefon bio neophodan jer mu je otac bio na samrti, a posle dva dana je i preminuo. Ali, pravila postoje zato da bi se poštovala, zar ne?

5 коментара:

Анониман је рекао...

Igrao sam aktivno šah skoro 20 godina, a 7-8 sezona nastupao i u tim kaubojskim ligama, tako da mi je apsolutno poznat ambijent. Srećom, nije bilo ovakvih incidenata, mada se na dva gostovanja atmosfera prilično zagrejala kad su nastali sporni momenti, inače vrlo poučni za šahovske sudije (o tome u nekoj drugoj poruci).

U ovom slučaju jasno je da će domaćin biti kažnjen, ali moram reći da potez kapitena gostujuće ekipe ne ocenjujem da je u duhu fer-pleja. Taj igrač domaćih je ipak hteo da poštuje pravila i krenuo je da isključi mobilni telefon, a sve se dogodilo u uvodnim minutima igre, kad se rutinski igraju početni potezi (ne u jeku borbe kad narušavanje koncentracije može i te kako da zasmeta). Na mestu kapitena ne bih tražio kontumaciju ni da je meč za šampiona države, a ne neka borba za opstanak u nižem rangu takmičenja.

Ipak, pošto su gosti insistirali da se dosledno poštuju pravila, a sudija to uvažio, domaći igrači morali su da nastave meč sa rezultatom 0:1. Demonstrativno napuštanje meča je prestup za ozbiljnu displinsku kaznu, a ovo što su hteli da krenu u fizičko razračunavanje je potpuno nedopustivo i da sam komesar takmičenja izbacio bi ih iz lige i dao im minus pet bodova za narednu sezonu. Gakovo će nakon ovoga sigurno dobiti dva meč boda i najveći broj poena koji je osvojio neko od ranijih protivnika Stanišića (pretpostavljam da su meč od neke jače ekipe izgubili barem sa 6:2).

Arvidas Veljić

Nikola Živanović је рекао...

Naravno da je ovo pre svega pitanje morala. Isto tako je i pitanje da li zvonjava telefona više ometa igrača od, na primer, grickanja suncokreta, konstantnog šmrkanja ili škljocanja proteze.

Ja, lično, kao kapiten nikada ne bih uložio takvu primedbu, ali moj kolega Skrobonja jeste, i to ovim rečima "Eeee, ovo ćemo na kraju da razmotrimo", na šta je odmah usledilo "ma šta ćeš ti na kraju, barabo jedna".

Ali, pazi sad! Posle kontakta sa komesarom čuli smo da postoji opcija da se ponovi meč, ali da mi imamo pravo da tražimo da to bude na neutralnom terenu!!! Kakav idiotizam!

Анониман је рекао...

E, svašta... Prvi put u istoriji sporta čujem da se nekom ko napusti meč i napravi incident daje šansa da ponovo igra na neutralnom terenu.

A možda šah i nije sport?!

Nikola Živanović је рекао...

Jutros sam dobio neke nove detalje. Postoje dve izjave i komesar ne zna kome da veruje. Ekipa Stanisica ima svoju (laznu)verziju dogadjaja. Kako nije bilo delegiranog sudije na mecu, u njegovoj poziciji zaista ne znam kome bih verovao i kakvu bi odluku doneo.

Анониман је рекао...

E, to već komplikuje situaciju... Eto zašto treba sudija na svakom meču. Može doći do bilo kakve sporne situacije i onda će jedna strana da laže, pa će komesar lige morati da donese takvo "solomonsko" rešenje.

Poslednjih godina šah mi se smučio baš zbog tih putujućih liga. Jednu sezonu sam bio kapiten ekipe i imao sam veliki problem da skupim osam igrača za neko gostovanje, pa čak i za meč kod kuće. Drugo, to igranje po kafanama u raznim selima povlačilo je za sobom i rizik da dođe baš do ovakvih scena, jer neki ljudi šah ne doživljavaju kao igru već kao priliku da pobedom leče kompleks manje vrednosti.