1. 10. 2008.

ISTORIJAT SVETSKIH PRVENSTAVA (2)

1999. Budimpešta
Prvi put zlato i srebro odlaze u istu zemlju. Neprikosnoveni logičar tih godina, Amerikanac Vei Va Huang, odnosi još jednu titulu najboljeg na svetu, a drugo mesto osvaja njegov sunarodnik Zek Batler. SAD je ubedljivo prvi i u ekipnoj konkurenciji. Učestvovao je 71 takmičar iz 16 zemalja.

2000. Stemford
Počinje era Nemca Ulriha Fojta. Njegovo prvo prvenstvo i odmah na startu pobeda. Fojt je jedini učesnik svih svetskih prvenstava koji nikada nije bio slabije plasiran od trećeg mesta. Pobedio je ispred četvorostrukog šampiona, a ovoga puta i domaćina Huanga. Amerikanci su još jednom imali najbolju ekipu. Prvi put je priređeno finalno takmičenje. U pojedinačnoj konkurenciji učestvovalo je 77 logičara, a ekipno se takmičilo rekordnih 20 država.

2001. Brno
Brno je jedini grad koji je dva puta bio domaćin svetskog šampionata u logičkim rešavaljkama. Ulrih Fojt odnosi tesnu pobedu ispred domaćeg takmičara dvostrukog šampiona Roberta Babilona. SAD još jednom beleži ekipni trijumf. Čak 105 učesnika se takmičilo u pojedinačnoj konkurenciji, uz 27 ekipa iz 19 zemalja.

2002. Oulu
Holanđanin Nils Rost prekida dominaciju Nemca Fojta i u plej-ofu 11. prvenstva sveta postaje novi šampion. Japanci prvi put pobeđuju u ekipnoj konkurenciji. Takmičilo se 73 logičara iz 16 država.

2003. Arnhem
Holandija drugi put organizuje logičko prvenstvo, a Nemac Ulrih Fojt pobeđuje treći put. Srebro i bronzu osvajaju Amerikanci Vei Va Huang i Rodžer Barkan. Zahvaljujući svom pulenu, Nemačka osvaja svoju prvu ekipnu titulu. Učestvovalo je 84 odgonetača iz 18 zemalja.

2004. Opatija
Rost i Fojt se smenjuju u vrhu. Na obali Jadrana najbolji je bio Holanđanin, iako je bio tek 9. pre finala. Nemac nije zadržao veliku prednost iz prvog dela i morao se zadovoljiti drugim mestom. SAD opet dominira u ekipnom delu. U Opatiji je za BiH debitovao Dragan Tolomanoski, koji od 2006. godine nastupa za Srbiju. Trinaesto prvenstvo sveta okupilo je 90 takmičara iz 18 zemalja.

Nastaviće se...

Нема коментара: