6. 10. 2008.

ISTORIJAT SVETSKIH PRVENSTAVA (3)

2005. Eger
Na 14. WPC-u u Egeru prvi put učestvuje i Srbija (i Crna gora). Već na svom debiju Srbija osvaja medalju, ali u ekstra programu. kapiten logičkog tima Zoran Radisavljević bio je srebrni u pop-rok kvizu. Na zvaničnom turniru pobeđuje Ulrih Fojt i osvaja svoju četvrtu zlatnu medalju, a drugi je ponovo genije iz SAD-a Vei Va Huang. Od naših reprezentativaca najbolje je prošao šampion Srbije i Crne Gore Nikola Živanović, sa osvojenim 46. mestom u konkurenciji 102 takmičara iz 24 zemlje. Jelena Đurić bila je 91. u generalnom plasmanu, Filip Milovanović 94. dok je Dragan Stojanović zauzeo 100. mesto. Srbija je ekipno 21. nacija na svetu, ispred Italije, Indije i Brazila. Nemačka osvaja drugo zlato u ekipnoj konkurenciji.

2006. Borovec
Srpski logičari u bugarskom skijaškom centru Borovecu ostvarili su najbolji plasman u istoriji svetskih prvenstava. Osvojeno je 16. mesto u konkurenciji 23 ekipe, a ovoga puta Srbija je bolja i od Rumunije, Finske, Estonije i domaćina Bugarske. Nikola Živanović u individualnoj konkurenciji zaizima 24. mesto, Jelena Đurić je 61. na tabeli, Dragan Tolomanoski 67. a Dragan Stojanović 81. od 92 učesnika. U vrhu nije bilo promene. Svoje peto zlato osvojio je Ulrih Fojt, srebrni je Vei Va Huang, a bronzani Maho Jokota iz Japana. Amerikanci su najbolji u ekipnom delu nadmetanja.

2007. Rio de Žaneiro
Senzacionalni pobednik 16. svetskog prvenstva u rešavanju logičkih zagonetki je Mađar Pal Madaraši. On je posle dva dana takmičenja završio na 11. mestu, da bi se finalnog jutra probudio kao finalista, odnosno 10. u generalnom plasmanu, jer su organizatori napravili naknadne korekcije nekih rezultata. To kao da mu je dalo krila, pa je uspešno prebrodio polufinalni test, prvi rešio finalne zadatke i okitio se titulom najboljeg logičara na planeti. Drugo mesto osvojio je supertalentovani Amerikanac Tomas Snajder, a Ulrih Fojt tek treći. Nikola Živanović je sve do poslednja dva seta bio nadomak finala, ali je usledio pad na 19. mesto. Bez obzira na slabiji finiš, to je najbolji individualni rezultat nekog predstavnika Srbije na svim dosadašnjim prvenstvima sveta za logičare. Odličan 33. bio je i Dragan Tolomanoski, Marko Obradović zauzima 83. a Zoran Radisavljević 89. mesto u konkurenciji 95 takmičara iz 23 zemlje sveta. U ekipnoj konkurenciji Srbija je osvajanjem 17. pozicije pokvarila plasman za jedno mesto. Sjedinjene Američke Države su ponovo najbolje ekipno.

Нема коментара: