7. 11. 2008.

LIGA PROBLEMISTA 2009.

Počeo je novi ciklus Lige problemista, našeg najpoznatijeg takmičenja u problemskom šahu. Tema za prvo kolo je dosta zahtevna. Treba postaviti direktni dvopotez sa igrom bele polubaterije u dve ili više tematskih faza.

Zamolio sam našeg velemajstora Milana Velimirovića, inače sudiju za prvo kolo, da malo detaljnije objasni termine iz postavke zadatka. Moja pitanja i njegov odgovor, na kojem mu se srdačno zahvaljujem, možete pogledati u komentaru.

Zadatak prvog kola možete preuzeti ovde. Rok za slanje rada za prvo kolo je 1. februar 2009. godine.

5 коментара:

Nikola Živanović је рекао...

Poštovani,

Učestvovao bih u novom ciklusu Lige problemista pa Vas molim da mi objasnite termine sa kojima se prvi put susrećem, a to su: polubaterije, baterijski mat u varijanti i pretnji, linija baterije, linija polubaterije, tematska faza. Možete li nekim primerom ilustrovati šta se traži u prvom kolu?

Hvala.

Nikola Živanović




Poštovani gospodine Nikola,

Pokušaću da Vam ukratko odgovorim na Vaša pitanja.

Primer (na dijagramu) -
Beli: Kf2 Qh4 Ba2 b4 Sc3 e1 Pc5 e4 f4 h5 (10 figura)
Crni: Kd4 Sb3 (2 figure)
Mat u 2 poteza

Baterija:
Jedna bela figura (=prednja figura) stoji izmedju bele linijske figure (= zadnja figura) i crnog kralja. Kada se prednja figura skloni zadnja daje šah crnom kralju - to je baterijski šah, a ako je mat onda je to baterijski mat. U primeru, posle 1.e5 dobijamo bateriju Dh4-Pf4; na 1... Kc4 beli otvara bateriju 2.f5 mat - to je baterijski mat. Ako crni igra na primer 1... Sa5 mat 2.Dd8# je direktni mat. Linija od bele linijske figure do crnog kralja je linija baterije.

Polubaterija:
Dve bele figure su izmedju bele linijske figure i crnog kralja. Kada se jedna skloni, dobija se baterija. Linija od bele linijske figure do crnog kralja je linija polubaterije.

Varka (pokušaj):
Potez koji gotovo rešava problem, ali se razbija na jedan (i samo jedan) potez crnog. U primeru 1.e5? je varka jer beli matira na sve moguće poteze crnog osim na 1... S:c5!, što je oborenje varke.

Uvodnik (rešenje):
Potez koji rešava problem. U primeru to je 1.f5! i uverićete se da na svaki potez crnog beli daje mat.

Pretnja:
Mat koji je moguć na neutralan potez crnog posle pokušaja ili uvodnika. Ako ne postoji, radi se o iznudici (što je sluèaj u našem primeru).

Varijante:
Svi potezi crnog i svi matovi belog nakon prvog poteza (pokušaja ili uvodnika). Ako postoji pretnja, samo potezi crnog koji je sprečavaju (odbrane) ali omoguæavaju belom drugačiji mat računaju se kao varijante. U primeru, posle 1.f5 imamo varijante: 1... Ke5 2.Sf3#, 1... Kc4 2.e5# i 1... Sa1(ili Sc1, Sd2 itd.) 2.Df6#. Pošto na svaki potez crnog skakača beli matira na isti način, ovo se smatra jednom varijantom a crni potez zbog jasnoæe se izražava kao "skakač po volji", ili notacijom 1... S~ 2.Df6#.

Prvi potez sa varijantama nakon njega čini jednu fazu problema. U primeru imamo dve faze: jedna faza je varka 1.e5? sa varijantama koje slede (i oborenjem 1... S:c5), a druga faza je rešenje 1.f5 sa varijantama posle toga. Ukoliko faza prikazuje zadatu (ili zamišljenu) temu, to je tematska faza. U primeru imamo još neke varke koje ne prikazuju temu koja je zadata u raspisu turnira. Recimo 1.Kg2? i na 1... Ke3 ili 1... S~ beli matira sa 2.Df2#, ali 1... Kc4! je oborenje. Ovo nema nikakve veze sa zadatom temom, pa je to netematska varka.

U PDF dokumentu http://www.milanvel.net/pub/LP2009_1_tema.pdf sa raspisom teme naći ćete i drugi primer, sa malo više figura. Tu u varci 1.Sed5? Dc5! i u rešenju 1.Ld4! vidimo pretnju 2.Te3# ako bi crni igrao neki nesvrsishodan potez, recimo 1... Lb7.

Nadam se da će Vam ovo objašnjenje pomoći da shvatite ove termine. Problemska terminologija je inače veoma obimna i raznolika, ponekad i sa naizgled misterioznim terminima, ali njihovo značenje postaje vrlo brzo jasno čitanjem problemske literature i analizom problema. Danas ću Vam poslati jednu knjigu koja je istina pisana pre oko 80 godina, ali koja je vrlo korisna za sticanje osnovnih znanja iz problemske teorije. U to doba još nisu bili aktuelni svi termini koji su danas u upotrebi (recimo polubaterija, varka, faze), ali ono što je tu objašnjeno je osnova za sve što sledi.

Srdačno Vas pozdravljam,
Milan Velimirović

Анониман је рекао...

svaka cast velemajstoru na iscrpnom odgovoru.
gaja

Nikola Živanović је рекао...

Za sve koji eventualno zele da ucestvuju, evo jos jednog kruga dopisivanja u kojem je g. Velimirovic dao par vrlo korisnih saveta.


Poštovani gospodine Velimiroviću,

Hvala na iscrpnom objašnjenju. Nista nije komplikovano kao sto sam mislio. Još samo jedno razjašnjenje: da li linija baterije ili polubaterije može biti i dijagonala, npr. ako su između bele dame i crnog kralja jedna ili dve figure? To jedino ne vidim iz primera.

Ako sam dobro shvatio, potrebno je sastaviti problem sa sličnom temom, koji, da bi se dopao sucu, treba da ima što više pretnji i varijanti... Po nekoj logici, to za sobom povlači i veći broj postavljenih figura, naročito crnih, mada ovo ne mora da bude pravilo. Smatram da je tema vrlo interesantna, ali i dosta teška.

Inače, osnivač sam prvog srpskog logičkog bloga. Na adresi http://logika-nikola.blogspot.com/ okupljaju se ljubitelji sudokua, logičkih zagonetki, enigmatike, ali i šaha i problemskog šaha. Biću slobodan da preko bloga pozovem i ostale moje kolege i posetioce da se uključe u novi ciklus Lige problemista i verujem da će biti zainteresovanih.

Pozdrav,
Nikola Živanović



Poštovani Nikola,

Posetio sam Vaš sajt i utisak je - oduševljavajući! Bravo! Nekada sam i ja bio vrlo zainteresovan za logičke probleme i prilično uspešan u njihovom rešavanju. Sada to ne činim često jer, iskreno, malo mi je teže da postignem koncentraciju a, da se ne lažemo, i sa godinama opada motivacija. Međutim, uvek me obraduje kada vidim da mlađi ljudi nisu samo posvećeni trci za karijerom i zaradom, već posvećuju vreme i "nekorisnim" lepim stvarima a usput i malo razvijaju svoje vijuge. Hvala Vam i na objavljenoj vesti o Ligi problemista. Nadam se da će neki od vaših posetioca/članova otkriti u sebi i talenat za sastavljanje (mi problemisti volimo da kažemo "komponovanje") šahovskih problema.

Iako sam se trudio da dam što iscrpniji odgovor u prethodnoj poruci, bio sam svestan da mnoge stvari nisam spomenuo. Prvo, linija i dijagonala potpuno su jednaki elementi u šahovskoj igri, tako da sve što je u primerima prikazano u linijskoj formi može da bude primenjeno i u dijagonalnoj - naravno težina primene varira od teme do teme. Baš juče je jedan član na MatPlus.Net forumu poslao nekoliko dodatnih primera, ali nažalost bez dijagonalnih oblika što nagoveštava da je to malo teže sastaviti... ali prvo kolo Lige će možda doneti i takve radove.

Ukoliko neko želi da se okuša u sastavljanju problema vrlo je bitno da se pridržava sledećih pravila i konvencija:

Problem sme da ima samo jedno rešenje. Mogućnost da se reši drugačije nego što je autor zamislio predstavlja NUZREŠENJE i čini problem ništavnim.

Na svaki potez crnoga koji brani pretnju (u iznudici na svaki mogući potez crnog) beli sme da ima jedan i samo jedan dobar nastavak (što je u dvopotezu mat). Alternativni nastavak predstavlja DUAL. Dual u glavnoj (tj. tematskoj) varijanti je isto tako poguban kao i nuzrešenje, dok se u sporednoj varijanti može tolerisati ali uvek ostavlja negativan utisak. Znači, najbolje je da problem nema duala ni u glavnim, niti u sporednim varijantama. Ovo se odnosi i na pretnju: u principu to treba da bude jedinstven potez (iako postoji nekoliko tema koje zahtevaju višestruku pretnju, ali to je izuzetak).

Šta razlikuje glavnu i sporednu varijantu malo je teže objasniti rečima. Glavne varijante su one pomoću kojih (ili u kojima) je autor prikazao ideju ili temu koju je zamislio. Sporedne varijante su one koje su se našle tu bilo kao tehnička potreba (crni uvek može da ima još neku mogućnost da se brani na što beli mora da ima spreman odgovor), bilo su namerno dodate da bi ulepšale sadržaj, otežalo rešenje ili ko zna zbog kog drugog razloga.

Prvi potez belog treba da bude na neki način galantan. Jak potez koji očigledno smanjuje mogućnosti crnoga u šahovskom problemu se smatra slabim. Takav potez je uzimanje crne figure (uzimanje pešaka se toleriše), oduzimanje polja crnom kralju ili kao drastičan slučaj šah crnom kralju. Promocija pešaka u damu je obično ružan prvi potez dok promocija u skakača izgleda lepše. Lep prvi potez naizgled daje crnom veću slobodu, pa se recimo oslobađanje polja za beg crnog kralja smatra kvalitetom (recimo, u primeru iz prošle poruke potez 1.f5 oslobađa polje e5 za potez kralja).

Konvencija je da početna pozicija problema mora da bude LEGALNA, tj. da postoji bar jedan način da se do nje dođe iz početne pozicije šahovske partije. Tako, ako vidimo bele pešake recimo na a2, a3 i b2, odmah je jasno da pešak nikako nije mogao da dođe na a3.

Nema pravila u vezi broja figura na tabli. Princip je da treba upotrebiti onoliko figura koliko je neophodno da se prikaže autorova zamisao. Figure koje nemaju nikakvu ulogu, tzv. "noćobdije", velika su slabost. Raspored figura je bitan za ukupan estetski utisak: pozicije sa "rudnicima" ili "grozdovima" figura obično deluju ružnije od onih sa materijalom raspoređenim na širem prostoru (prve se nazivaju "zatvorenim" a druge "otvorenim" pozicijama - druge su u principu lepše). Lepo je videti lake pozicije sa malo figura na tabli, ali u takvima je obično i sadržaj jednostavniji. Teže teme po pravilu zahtevaju više figura. Najbolje je naći pravu meru između kompleksnosti sadržaja i broja upotrebljenih figura, a to se postiže vežbom. Sve zainteresovane ohrabrujem da pokušaju da sastave poneki problem, siguran sam da će mnogi naći u tome veliko zadovoljstvo. Tako smo svi počeli, a oni čije zadovljstvo bilo jače od početnih frustracija nakon (neizbežnih!) kritika iskusnijih problemista uglavnom su brzo napredovali i ostali u problemskom šahu i po nekoliko decenija.

Nadam se da će ova objašnjenja biti od pomoći iako je tekst pomalo haotičan...

Srdačan pozdrav,
Milan

Milovan Kovačević је рекао...

Zanimljiv problem, i dosta težak.
Naravno, probao sam da napadnem i tvrdnju:

Dodatno, direktan mat zadnjom figurom koja napušta liniju baterije obavezan je u svakoj tematskoj fazi. Očigledno, zadnja figura mora da bude bela dama.

Evo pozicije: beli (8 figura) Kg7, Tg1, Th1, Lh6, Lh7, Sb4, Se1, h3; crni (5 figura) Kb2, Ta2, a3, b3, c4;

Problem ne zadovoljava sve uslove zatatka - nema fazu sa igrom prve figure iz polubaterije. Samo je ilustracija da se top može naći kao poslednja figura jer u rešenju postoji mat i pomeranjem prednje figure baterije i kao direktan mat napuštanjem linije baterije. Ideja je da postoji varijanta u rešenju gde crni svojim potezom dolazi pod udar baterije.
Da li je ovo korektno?

I još jedno pitanje: sa koliko radova se može učestvovati?

Nikola Živanović је рекао...

Uh, stvarno ne znam da li je korektno. Čak i ako jeste, mislim da će se uzimati kao minus.

Slično pitanje da li dama mora biti zadnja figura baterije postavljeno je na forumu matPlus. Tamo su postavljeni još neki primeri. Pogledaj tamo, možeš se registrovati i postaviti pitanje. Adresa sajta je www.matplus.net a forum je na direktnoj adresi

http://www.matplus.net/pub/start.php?px=1226477803&app=forum&act=posts&fid=lp09&tid=438

Ja sam, inače, napravio jedan zadatak sa temom, ali vidim mnogo nedostataka, pa ću morati ozbiljnije da se pozabavim njime. Digao sam ga na rapidšer ovde:

http://rapidshare.com/files/162987753/problem.bmp.html

Prvi potez je Lf4, dvostruka žrtva topa, i na svaki dobar odbrambeni potez crnog, čak i na neuzimanje lovca postoji varijanta sa jednom matnom slikom. Ali, primećujem nedostatke.

Nisam pitao da li se može slati više radova. Mislim da tu ne bi trebalo biti ograničenja, ali bilo bi se dobro skoncentrisati na jedan pravi.