26. 8. 2009.

NAJLEPŠI LOGIČKI PROBLEMI (20)

Poslednji zadatak u ovom ciklusu 20 najlepših logičkih problema videli smo prošle godine na svetskom prvenstvu u Belorusiji. Po nekom ustaljenom običaju, prvi set uvek protiče u znaku domaćina, pa je tako bilo i u Minsku. Svi zadaci imali su istu mrežu - slova WPC (World Puzzle Championship) sa učaurenim brojem 17.

Zadatak sa slike zove se distance. U oba odvojena lika (beli i sivi) treba upisati sve brojeve od 1 do 16 tako da udaljenost između brojeva 1 i 2 bude manja od udaljenosti između brojeva 2 i 3... i tako redom sve do distance između brojeva 15 i 16. Kao pomoć već su upisani brojevi 1 i 7.

Ovaj zadatak me je toliko inspirisao da sam pre prvenstva, a znajući da će mreža biti u obliku slova WPC, pokušao da napravim podelu na dva lika bez zadatih brojeva, a da pritom oba imaju jedinstveno rešenje. I uspeo sam (slika 2)! Ali, na moju žalost, Vladimir Portugalov, autor ovog zadatka doskočio je svim mojim pokušajima i smestio po dva broja (1 i 7) i napravio drugačiju podelu.

Ipak, trud nije bio uzaludan. Na samom takmičenju uradio sam jedan lik ispravno, a u drugom greškom zamenio dva broja. Da sam imao ispravno rešenje oba lika, bio bi vodeći nakon prvog seta. Ovako, morao sam se zadovoljiti petim mestom za početak.

2 коментара:

Quizmaster је рекао...

Svaka čast na ovom serijalu. Ja sam rešio da sačekam dok ne pustiš svih 20 zadataka, i sad ću da ih iskopiram, ukoričim i krenem sa rešavanjem... Mljac! :)

Nikola Živanović је рекао...

Da, lepa zbirka. Malo se otegao ovaj serijal. Ponekad sam imao utisak da gnjavim čitaoce, ali istrajao sam do kraja. Uskoro kreće ciklus logičkih noviteta.