26. 1. 2010.

NAŠI U VRHU

Završena je prva ovogodišnja optimizacija na nemačkom "Logik mastersu". Naši su opet pronašli vrlo dobre rezultate:

4. Zoran Tanasić
5. Milovan Kovačević
8. Nikola Živanović
21. Danijel Milošević
39. Rade Goljović
44. Petar Parlić (Makedonija)
57. Bojana Vojnović

Valja napomenuti da Rade, Petar i Bojana nisu mnogo vremena utrošili na ovaj zadatak, ali je i njihov plasman zabeležen.

Pobedio je Hendrik Eve, čije rešenje je na slici. Januarsku optimizaciju rešavalo je 59 učesnika.

5 коментара:

Milovan Kovačević је рекао...

Problem je bio takav da se nije moglo mnogo uraditi bez kompjutera. Na nemačkom blogu se povela interesantna diskusija oko upotrebe računara.
Sada postoje dve rang liste zavisno od toga da li se kompjuter koriti pri rešavanju ili ne. Granica je povučena na sledeći način: korišćenje programa, excela, appleta i sličnog za lakši unos i obračun bodova se i dalje smatra manuelnim rešavanjem. Svako upućivanje rešavača ka rešenju od strane kompjutera, bilo ukazivanjem na mesta gde se rešenje može poboljšati bilo da nudi rešenje - ne smatra se manualnim rešavanjem.

Većina iz top10, uključujući i mene, su do rešenja došli korišćenjem programa.

Nikola Živanović је рекао...

Nije uopšte bila zanimljiva ova optimizacija. Mogli smo i mi na prvenstvu Srbije da zadamo svaki zadatak na mreži 30x30 i da optimizirate do sledeće godine.

rimodech је рекао...

e, bas zato nisam ni pokusao da je radim. nije mi se svidela u startu, sve zadatke radim veeeeeoma manuelno (sto bi u ovom slucaju bilo poprilicno tesko i verovatno neuspesno), pa cu sacekati da vidim sta ce ponuditi sledeceg meseca.

nego... kako odredjuju ko je 'c', a ko 'm'? i sta je sa vama koji nemate slovo?

Анониман је рекао...

Slazem se sa Čedomirom. Iako sam u velikoj gužvi verovatno bih pokušao da nije bilo očigledno iznurujuće. Razumem kada se nešto zanimljivo rešava nekoliko večeri, ali kada je očigledna trka tipa ko duže izdrži onda to gubi smisao.
Nisam u toku, slučajno sam pogledao kada počinje februarska i video da je Zoran broj 1, a da Nikole i Milovana nema u vrhu. Šta se dešava?
Vidan

Nikola Živanović је рекао...

Svim učesnicima stigao je dopis da se iskreno izjasne da li su radili manuelno ili uz pomoć kompjuterskog programa. Oni koji su odgovorili da su se pomagali softverom izbrisani su sa godišnje liste u tom kolu. Kako će biti ubuduće, ne znam.