17. 1. 2010.

POBEDA VELIBORA MARJANOVIĆA

Izveštaj Zorana Radisavljevića:

Tokom vikenda održano je prvenstvo Valjeva u kvizovci, koje je u prostorijama kluba SPO organizovao EK "Linija". Takmičilo se osam igrača, a prvo mesto zauzeo je domaći velemajstor kvizovke Velibor Marjanović, koji je u sjajnom finalnom meču pobedio aktuelnog šampiona Srbije Zorana Radisavljevića iz Novog Sada. Treće mesto osvojio je talentovani mladić Marko Radosavljević iz Valjeva, koji je jedini na takmičenju uspeo da savlada Velibora Marjanovića, a namučio je i drugog finalistu.

Prvi deo turnira odigran je po klasičnom Bergerovom sistemu, a četvorica najboljih takmičara igrali su mečeve za završni plasman, uz zanimljivu inovaciju. Naime, zamišljeno je da svaki polufinalni i finalni meč traje ukupno 60 minuta za 20 poteza, s tim što se nakon desetog poteza tabla prazni i novo poluvreme počinje drugi igrač. Posle desetog poteza se, kao i na kraju meča, takođe oduzima slovni ostatak. U taktičkom pogledu novina je da se u prvih 10 poteza može uštedeti vreme za ostatak meča, a isto tako, moguće je potrošiti i više od uobičajenih 30 minuta (naravno, to kasnije može da dovede igrača u problem, jer ko ne izvuče predviđenih 20 poteza za 60 minuta gubi partiju).

Plasman na uvodnom turniru (u slučaju istog broja pobeda gledali su se međusobni dueli): 1. Velibor Marjanović 6:1, 2. Zoran Radisavljević 6:1, 3. Marko Radosavljević 5:2, 4. Vibor Marjanović 4:3, 5. Zoran Kotarac 4:3, 6. Stefan Dušan Jeftić 2:5, 7. Vesko Bajčeta 1:6, 8. Dragoljub Marjanović 0:7.

Polufinale:
Velibor Marjanović - Vibor Marjanović 398:316 (246:116)
Zoran Radisavljević - Marko Radosavljević 416:282 (220:129)

Za treće mesto:
Marko Radosavljević - Vibor Marjanović 244:131 (127:136)

Finale:
Velibor Marjanović - Zoran Radisavljević 525:464 (253:199)

Kao što se može zaključiti, u finalnom meču igralo se atraktivno i finalisti su skupili zajedno čak 989 poena. Odluka je pala nakon 17. poteza, kad je Radisavljević sa "desetkom" uspeo nakratko da pređe u vođstvo, ali je imao maler da za naredni potez dobije 10 suglasnika! Iskusni Marjanović to je iskoristio da stvori četvorostruku pretnju, a u narednom potezu (Radisavljević je morao da menja slova) složio je reč od 11 slova preko dva "iksa", zaradio 106 poena i tako osigurao pobedu. Zanimljiv i nesvakidašnji kraj sjajnog meča.

Odziv igrača nije bio velik, što je već postalo uobičajeno za dnodnevne turnire. Bez obzira na to, takmičari su se lepo zabavili, a najveći dobitak turnira je svakako to što su talentovani mladići Marko Radosavljević i Vibor Marjanović stekli novo iskustvo i pokazali da u narednim godinama mogu postati vrlo jaki igrači. Ovi momci veoma lepo kombinuju i pronalaze duge reči, tako da su već sada u stanju da iznenade nekog favorita. Naravno, nedostaje im malo više taktičkog razumevanja igre, kao i bogatiji fond reči, ali to sve dolazi sa godinama.

Нема коментара: