16. 5. 2010.

KAKVA LUDA PARTIJA

Kakvu sam danas partiju odigrao! Danas su počele šahovske lige u Vojvodini, a moj novi klub "Lemeš" iz Svetozara Miletića ugostio je ekipu Karavukova. Ovaj susret ocenjen je i kao derbi lige. Kao i svaki derbi, i ovaj je bio neizvestan do samog kraja. Pri rezultatu 3,5:3,5 igrala se još samo jedna partija na drugom stolu - moja.

U otvaranju (Pirčevka) sam totalno nadigrao Miloja Stajića, dugogodišnjeg MK igrača, ali sam onda u prvom cajtnotu dozvolio da me protivnik istempira i izvuče se. U poziciji na prvom dijagramu sam već totalno izgubljen i iz očaja sam dao šah damom na e3, nadajući se da bi protivnik mogao da pogreši. I pogrešio je! Odigrao je kraljem na h2 i dozvolio mi preokret. Tg2+!

Beli nije smeo da uzme topa jer sledi brz mat sa Tg6. Odigrao je kraljem na h1, a ja sam zatim uzeo damom pešaka na f3 i ne eventualni bilo kakav pokušaj mata po osmom redu vraćam topa i ja dajem mat. Stajić je na to odigrao topom na A3 što mu je bio jedini pokušaj da se zaštiti. Tako je nastala ključna pozicija na dijagramu 2.

Kakav sam ovde previd napravio, još ne mogu da verujem. Ali već je bila panika zbog oskudice vremena, pa je previd donekle i razumljiv. Imao sam jednostavan mat u tri poteza davanjem dvostrukog šaha topom na g1. Jedino što bi beli u toj situaciji mogao je da topa uzme kraljem, a tada na scenu stupa moj drugi top uz neodbranjiv mat na g2. Umesto toga uzeo sam topa na e1 i zadovoljio se večitim šahom na prvom i drugom redu.

Na kraju 4:4, remi s kojim smo mi zadovoljniji jer imamo bolji rezultat na prve četiri table, ako taj kriterijum bude odlučivao prvaka. Eto, u tri poteza bio sam i izgubljen i dobijen i imao sam remi poziciju. Poslednju ozbiljnu šahovsku partiju odigrao sam pre godinu dana, pa je i to jedan od razloga ovako šokantne završnice.

11 коментара:

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Tvoj protivnik je, nakon prve greške, imao potez kojim remizira. Umesto Ta3 trebalo je da odigra Dc3 i vezan ti je top na f6.

Izmena dama vodi u remi topovsku završnicu. Ako odigraš De4 ima novu paradu sa Dd4 i opet se izvlači.

Nikola Živanović је рекао...

Par poteza ranije on je dao šah damom na c3 i ja sam se zaklonio topom na f6 dok ga je dama štitila, a zatim je damom odigrao na c7 uz pretnju mata, a i misleći da se zaštitio od večitog šaha. Vraćanje dame na c3 mu je bio jedini spas.

Раде Гољовић је рекао...

Цитат: "Izmena dama vodi u remi topovsku završnicu. Ako odigraš De4 ima novu paradu sa Dd4 i opet se izvlači."
Колико ја видим, ако бели игра Де4, црни неће да игра "параду" Дд4, него ће да изгази белог са Дф6+...

Nikola Živanović је рекао...

Analiza cuger partija i cajtnot završnica nema mnogo smisla, ali opet je lepo videti sve te mogućnosti.

Dandy је рекао...

...na Df6+ ide Tg7+ i mat u sledecem potezu.

Quizmaster је рекао...

Rade, ako bi u tvojoj varijanti beli uzeo topa na f6, usledio bi otkriveni šah sa Tg7 i zatim mat Dg2.

Раде Гољовић је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Nikola Živanović је рекао...

Možda posle Kh1 nisam morao uzimati damom pešaka na f3 nego odmah vratiti topa na g7 sa napadom na belu damu i istom pretnjom, uz mogućnost udvajanja topova po g liniji.

Quizmaster је рекао...

Pustio sam Fric da analizira i dao je zanimljive rezultate.

Kao što sam i rekao, nakon Df3 beli može da odigra jedinstveni potez Dc3 kojim remizira. Crni u tom trenutku treba da izmeni dame, jer ako pokuša De4 kako sam predložio, beli ima na raspolaganju bolju varijantu sa Te5, koja mu daje prednost od oko 0,7. Ipak, ne vidim kako se u nastaloj završnici može zabeležiti pobeda.

Ukoliko bi crni umesto uzimanja pešaka Df3 igrao Tg7 kako Nikola predlaže, beli ima potez Ta3 koji mu omogućava prednost od oko 0,7. Verovatno je i to u nekim granicama remija, pošto su na tabli teške figure i beli teško da može iskoristiti pešaka više.