29. 6. 2010.

KO JE ZA PARTIJU SKREBLA?

Poslednjih dana sam se baš "navukao" na skrebl. U nedostatku kvizovkaških turnira u Srbiji ovo je dobar način da ostanem u formi, jer je način igre vrlo sličan kvizovci. Razlika je u tome što nema crnih polja, a svaka složena reč, makar i dvoslovna, mora da postoji u rečniku i boduje se.

Na ovom sajtu skrebl možete igrati besplatno. Sve što vam je potrebno je instaliran java program, poznavanje engleskog jezika i malo dobre volje. Protivnici su sasvim solidni, ima i vrlo jakih, a noću i tokom prepodneva kada je manja gužva program će vas spojiti sa računarom, protiv kojeg skoro da nemate nikakve šanse, ali dobijate priliku da naučite taktiku. Ako u partiji napravite više od 400 poena, možete da se hvalite da ste pravi majstor.

Razmišljam o tome da 2011. godine odem i na svetsko prvenstvo u skreblu. Za sada još nije određen grad domaćin. Prošle godine prvenstvo je održano u Maleziji, a ako dogodine bude negde bliže, bilo bi lepo otići i upoznati nešto novo, tim pre što su se sudoku i logičko prvenstvo ujedinili i spojili u jedan termin.

8 коментара:

Раде Гољовић је рекао...

И дааааа...
Први кораци на сајту и већ дуел са Гишом.

Почетник он, почетник ја, ал Брена је Брена, ал Гиша је Гиша. Мене уватио зорт, одраће ме мајстор.

Међутим... Густо на два потеза пред крај и уз помоћ опште познатих речи енглеских речи JUT i UT, Србија је добила Босну са 259:254!!!

Хвала Николи на новој зарази... Сад сам готов... ионако слабо спавам...

Nikola Živanović је рекао...

Ja sam na poslu gost broj 2955228, a kod kuće 2963961 pa ko naleti na mene neka se čuva :))

Kontrolor је рекао...

Zbog problema sa internetom i računarom u poslednje vreme svuda kasnim pa evo i na ovaj post. Vrlo zanimljiva tema koja me okupirala još pre godinu dana, pa sam bio i blog pripremio, sa namerom da pokušam da animiram ljubitelje sličnih zanimacija. Onda me okupirao sajt i skrebl je ostao u drugom planu. Pogledajte http://skreblklub.blogspot.com/ .... možda bismo mogli da se organizujemo i poigramo malo.

Nikola Živanović је рекао...

Znajući kakvi smo, nema nikakve šanse da se naša kvizovka igra preko interneta. Podržavam ovu ideju. Evo juče sam odigrao dve lepe partije sa Radetom i uveče tri sa Markom i baš mi prija ova igra.

Анониман је рекао...

Da, igra je super, treba malo razraditi ideju vođenja rezultata i obračuna rejtinga - mogla bi da bude dobra zabava. Ne znam da li ste pogledali ovaj drugi sajt radi poređenja.

P.S: nadam se da se "vidimo" sutra u 10.

J. N.

Раде Гољовић је рекао...

Ја мислим да имамо довољно рачунарског знања и кадра међу посетиоцима овог сајта да направимо квизовку "из фотеље". Ипак, слажем се да нема шансе да напунимо пратећи речник како ваља, осим ако набавимо неки већ урађен. Ипак, мислим да је квизовка лепша уживо, а скребл бих радије играо преко нета.

Иначе, "P. S." би требало да значи Post Scriptum, тј. "после потписа".
Поздрав.

Раде Гољовић

P.S. Молим господина Ј. Н. да не схвати ово лично. Мој коментар нисте изазвали Ви, већ је изазван великим процентом истих грешака које сам срео пре Ваше поруке.

Nikola Živanović је рекао...

Bio sam na tom sajtu, i instalirao potreban program, ali čini mi se da se brže stupa u partiju na ovom sajtu. Takođe, teško je da se povežete sa prijateljem, dok je ovde to moguće ako se klikne potraga u isto vreme. I još jedna važna stvar, navikao sam iz kvizovke da mi slova stoje ispod, a ne iznad table.

Kontrolor је рекао...

Ionako mi se čini da nema zainteresovanih za neko organizovano igranje - takmičenje, pa će ova ideja sa sve spremljenim blogom i dalje tinjati i čekati pogodniji trenutak.

Već sam malo navikao na ovaj "moj" program, nisam ukapirao kako se na quadplex bira protivnik ili te sistem spaja pa koga dobiješ i kako funkcioniše provera.... moraću malo da proučim.