9. 6. 2010.

NOVA MISAONA IGRA - VOĐA

Zadovoljstvo mi je da predstavim novu misaonu igru - vođu. Igru je još pre 11 godina osmislio Vidan Đurić iz Banatskog Karlovca, a ukratko nam je demonstrirao pravila na ovogodišnjem Memorijalu Tomislava Munišića.

Vođa je igra za dva igrača. Igra se na tabli kvadratnog oblika dimenzije 9x9. Cilj igre je postavljanje svojih figura ili stubova na većem broju polja od protivnika ili osvajanje protivničke glavne figure - vođe.

Pravila igre možete preuzeti ovde, a postavio sam i verziju na engleskom jeziku.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Zahvaljujem se Nikoli na trudu da objavi pravila igre.
Za probu predlažem ploču 5x5, za koju je relativno lako napraviti pedesetak figura od kartonske ambalaže.
Kao autor dugujem kratku priču o igri.
Igra je zamišljena kao simulacija političke borbe dvaju stranaka. Otuda naziv vođa ili lider. Vođa se određuje (najavljuje) tokom igre. Gubitak vođe je gubitak partije. Zarobljenici su ustvari politički prevrtljivci (preobraćeni članovi protivničke stranke), a njihovo ubacivanje u igru je sa mnogo više mogućnosti nego što ih imaju obične figure (ili članovi). Sve figure osim vođe su iste, a uticaj im zavisi od položaja. Način osvajanja protivničke figure je na bazi položaja ali i kvantitativne premoći u delu table. Kvantitativna premoć (najvažnija u stranačkoj borbi) na celoj tabli može odrediti i pobednika igre. I tako dalje...
Vidan