22. 7. 2010.

MOJI ZADACI (23)

REKONSTRUKCIJA PARTIJE
Pored cugera i atomca, retro problemi su moja omiljena zabava za šahovskom tablom.

Pozicija na dijagramu nastala je posle osmog poteza crnog. Postoji samo jedan način da regularnim potezima od početne pozicije nastane ova. Rekonstruišite tok partije!

6 коментара:

Quizmaster је рекао...

1. c3 h5
2. Db3 h4
3. Db7 Th6
4. g3 Td6
5. Dd5 Td5
6. gh4 Td2
7. Lh3 Tb2
8. Sd2 Td2

Zanimljiva ideja, ali na žalost, u rešenju ipak nije jedinstven redosled poteza (na primer, mogu se zameniti drugi i treći potez crnoga, ili šesti i sedmi potez beloga), te se iz ugla problemskog šaha kompozicija ne može smatrati ispravnom.

Nikola Živanović је рекао...

Samo si jedan bitan detalj prevideo, ostao ti je skakač na g1. Ovako bi bilo suviše jednostavno.

Quizmaster је рекао...

Auuu...

Pardon. Bilo mi je čudno što nije jedinstven redosled poteza, no uopšte nisam video skakača.

Quizmaster је рекао...

1. c3 b5
2. Dc2 b4
3. Dh7 b3
4. Dc2 bc2
5. Sh3 Th3
6. gh3 cbT
7. h4 Tb2
8. Lh3 Td2

Odličan problem!

Nikola Živanović је рекао...

Hvala! Da, to je to. U poslednja dva poteza bilo je više mogućnosti, ali mi je ovo bilo najzgodnije, da novi crni top u oba poteza uzima, a bele figure da prave gužvu po h liniji.

Анониман је рекао...

Imenjače, svaka čast. Veoma bogat problem. Izuzetno efektna varka je ono što kažeš da bele figure prave gužvu po h liniji. Sve moje računice su išle na tu stranu, da je crni top sa h8 onaj koji stoji na d2, da je crni pešak sa h7 "nastradao" na h liniji od belog pešaka sa g2, a nedostatak crnog pešaka na b7 se jako dobro uklapa u još jednu varku da ga je "pojela" bela dama nakon c2, pa Db3 i D:b7, pa onda sama pustila da je "pojede" negde na sredini tabele crni top. Glavna igra crnog pešaka sa b linije i promocija novog topa je sasvim neočekivana, efektna i sve u svemu izvanredan problem. Jako dobro osveženje od ostalih tradicionalnih enigmatskih zavrzlama. Čestitke!

N. Petkovski