5. 9. 2010.

POČETAK SLOVNE SPAJALICE

Posle nekoliko proba, na forumu "Enigma cafe" sutra zvanično počinje takmičenje u slovnoj spajalici, novoj enigmatskoj igri sastavljanja reči. Rezultati će se računati za rejting listu.

Takmičenje u ponedeljak počinje u 21 čas. Propozicije pročitajte ovde.

1 коментар:

Раде Гољовић је рекао...

Citam Zokijevu inicijativu za rejtingovanje i nesto me strah...
Sledece redove pisem kao covek sa debelim iskustvom u sportoj statistici...
Iskreno se nadam da rejting sistem nece biti kao za ATP listu koja je jedna od najlosije radjenih lista u sportu jer je koeficijent tezine NOVCA ulozenog u odredjeni turnir veoma veliki.
Na primer, na teniski turnir u Gornjem Pickovcu se prijave Federer, Nadal, Djokovic i ostale face i ti ih sve pobedis. Nedelju dana kasnije na Vimbldon se prijavimo Zoki, Nikola, Marko i ja, i ti pobedis jednog i posle izgubis. Fakat je da ces, po vazecem sistemu, u drugom slucaju dobiti vise poena, bez obzira sto si izgubio od amatera, a tamo gde si odrao elitu - nista, samo zato sto je nepoznat turnir, a ne neki u koji su sponzori ulozili. Dakle, BODOVI NE ZAVISE OD TOGA KOGA SI POBEDIO.
U mnogim drugim sportovima u formulu ulazi, kao odredjeni faktor, prosek rejtinga prisutnih igraca ili protivnika sa kojima si se sastao (u slucaju spajalice odgovarajuca je prva varijanta).
Smatram da, ako vec postoje razradjene formule koje se zvanicno primenjuju i koje mogu da se skinu na netu, ne treba da se upustimo u losije.
Dalje, ne bi bilo zgodno da se od poslednjih 10 racuna 10 turnira za trenutni rejting, vec je pozeljno da se racuna, recimo 7-8. Sta to donosi?
Prvo: Teras coveka da bude prisutan na makar 70% takmicenja, ukoliko zeli dobar plasman.
Drugo: Ne prisiljavas dobrog takmicara da bude na 100% takmicenja, tj. ljudi imaju malo lufta.
Trece: Ne mora stalno jedan covek da sastavlja, vec pruzas priliku da se svi takmice, sa jednim ili dva kola pauze zbog sastavljanja... (Ovo poslednje vredi, naravno, ukoliko i Zoran ima zelju da ucestvuje.)
Najzad, moguce da je Zoki samo zeleo da naglasi da se posle odredjenog broja partija, ponistavaju najstarije, te je ATP lista navedena kao primer, tako da je mozda bila preterana ova prica, ali nema veze... Makar sam preneo par korisnih caka...
Hvala. Izvinite na dugoj poruci.