7. 11. 2010.

NOVEMBARSKA OPTIMIZACIJA

Na nemačnom sajtu "Logik masters" počela je novembarska optimizacija. Zadatak je postaviti crne rupe i ostvariti što veći broj bodova. Pravila optimizacije pročitajte ovde.

Rešavanje je otvoreno do 27. novembra.



Ovog vikenda nemački zagonetači organizovali su i zanimljivo takmičenje u ogradama. Evo rezultata naših reprezentativaca:

10. Nikola Živanović
15. Branko Ćeranić
20. Čedomir Milanović
28. Marko Obradović

Učestvovalo je 55 ljubitelja logičkih problema, a pobedio je Ulrih Fojt. Tabela je ovde.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Hoce neko od "majstora" optimizacija ili nemackog jezika da nam malo bolje objasni pravila ovog kola na nemackom LG ? Nije mi bas jasno

Nikola Živanović је рекао...

Evo, probaću ja kao stručnjak za crne rupe :)

Treba postaviti određen broj crnih rupa koje ne smeju da se dodiruju međusobno, ni dijagonalno. Svaka crna rupa, kao što i primer tamo pokazuje, proizvodi određene vrednosti (4 u najbližem okruženju, 2 u sledećem nivou i 1 u najdaljem nivou). Kada se sve to na kraju sabere, treba zadovoljiti što više brojeva u mreži (obojiti ih). Crvenom bojom označeni su brojevi koji imaju tačne vrednosti od udara crnih rupa, narandžaste su sa odstupanjem 1 i žute sa odstupanjem 2. Sve one se sabiraju, plus se na to još dodaje bonus od 6 bodova za svako crveno polje, 3 za svako narandžasto i 1 za svako žuto. Od ukupnog rezultata oduzima se 1.000 bodova i to je to. Unošenje rešenja je najjednostavnije moguće. Dovoljno je samo označiti crne rupe znakom "x".