29. 11. 2010.

POČELO 3. PRVENSTVO SRBIJE U OPTIMIZATORIMA

Treće otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju optimizatora je počelo. Zadatke prvog kola preuzmite na sajtu Saveza zagonetača Srbije. Na sajtu su postavljene i propozicije takmičenja. Prvo kolo traje do nedelje, 5. decembra. Sva pitanja u vezi sa zadacima možete postaviti ovde.

Od danas je na blogu postavljena i anketa u kojoj možete da glasate za najbolji zadatak prvog kola.

A u subotu je završena novembarska optimizacija na nemačkom "Logic mastersu". Najbolje rešenje zadatka sa crnim rupama (na slici) još prvog dana našao je Milovan Kovačević. Tabelu pogledajte ovde. Na godišnjoj listi i dalje vodi Zoran Tanasić.

5 коментара:

Dandy је рекао...

Prvo pitanje vezano za prvi zadatak: s obzirom da je dozvoljeno deljenje, moze se dobiti rezultat sa decimalama. Kako racunati rezultat u tom slucaju?

Nikola Živanović је рекао...

Zaokružićemo na najbliži celi broj.

Анониман је рекао...

Samo jedno pitanje vezano za prvi zadatak...ako je prvi broj negativan ,kao u primeru,onda je razlika izmedju prvog i poslednjeg broja 90,ako se ne varam?Molim pojasnjenje....

Nikola Živanović је рекао...

Prvi broj nije negativan već se koristi dozvoljena matematička operacija. Moglo je i drugačije da se postavi uz pomoć zagrada, npr. -(37+41)+43x47+53=1996, ali je u suštini isto.

Nikola Živanović је рекао...

Dandy, vrlo dobro pitanje, sad tek vidim. Ipak neće biti zaokruživanja već će se bilo kakvo odstupanje množiti sa 7. Npr. za rezultat 2010,13579 odstupanje će biti 0,13579 i to pomnoženo sa 7 daje 0,95053 i na to se dodaje razlika između prvog i poslednjeg broja u nizu.