18. 7. 2011.

ANALIZA NEDELJE (3)

Fenomenalan Fivefold! Retrospektiva svih pet svetskih prvenstava donela je i dva vrlo zanimljiva zadatka za pod lupu. Jedan je Double Diagonal Sudoku, koji je i nosio najviše bodova. Jasno je da se odmah mogu upisati sve devetke. Posle malo gledanja lako se nađu sedam dvojki (ostaju nepoznate u prvom i poslednjem redu) i jedna jedinica na polju R7C4. I tu je stala pamet.

Šta sam još video? Na dve dijagonale nije bilo devetki što znači da na njima moraju biti svi preostali različiti brojevi, ali u tom vremenu nisam uspeo da to realizujem. Rešio sam ovaj zadatak nakon dve uzastopne pretpostavke, ali u žubri nisam našao logički nastavak. Sada bih to da učinim zajedno sa vama.

Kolege logičari iz sveta zamolili su me da napišem i par rečenica na engleskom pošto Google translator često daje skrnav prevod.

It is clear that you can immediately enter all 9's. After a bit watching you can easy find seven 2's (they are unknown in the first and last row) and one digit 1 in R7C4. And there stood my mind.

Drugi zadatak po mom izboru je Pandigital Sudoku. Četiri matematička računa protežu se kroz mrežu. Sve što sam uspeo da uradim bilo je da upišem par kandidata i da probam sa rasporedom sedmica u drugom, odnosno osmom redu. Jedna takva proba nije upalila i onda sam znao raspored sedmica. Dalje sam uklapao jednačinu u osmom redu i, mislim, iz trećeg pokušaja otvorio zadatak. Tako sam ga i uradio, ali ostao je onaj gorak ukus koji mi se javlja kad zadatak ne uradim logički od početka do kraja.

All I managed to do during the test was to type a few candidates and to try to locate 7's in the second and eighth row. One such test is failed. Next I fitted the equation in the eighth row and think I opened the puzzle after the third attempt.

I, naravno, bravo za Rišija!

Rules:
Double Diagonal Sudoku
Follow Classic Sudoku rules. No digit can repeat in any of the four eight-cell diagonals.

Pandigital Sudoku
Follow Classic Sudoku rules. Some rows and columns represent arithmetic equations with 3-digit numbers. Numbers are read left to right or top to bottom.

5 коментара:

Branko је рекао...

Sto se tice pandigital, na samom testu sam odmah popunio poslednju kolonu u levom srednjem kvadratu (189). Dalje nije islo logikom, pa sam preskocio zadatak. Kasnije sam zadatak zavrsio pocevsi od drugog reda.

rimodech је рекао...

ne volem sudoku... al' volem matematiku, pa mi ovaj pandigital delovao pitomo. i stvarno jeste: u trecoj koloni cetvrtog kvadranta se odmah upisuju 819. takodje i r6c7=2.
e, onda jednacina u drugom redu:
treca kolona je 3/4 (jedino preostalo). prva kolona 1/2, a cetvrta kolona 3/4 (sve ostalo su preveliki zbirovi). u sestoj koloni je 1/6.
prva kombinacija: 6+3=9, 2+4(+1)=7, i 1 i 8 ne daju pet u srednjem polju.
druga: 1+4=5, 3+2(+1)=6, i 9/8 daju 7. dalje ide samo...

sta sam sad prevideo? :))

Анониман је рекао...

Posle iskustva na nemackom portalu, evo malo objasnjenja i od mene, 9 i 1 jedinica ko sto kaze Nikola ok, odmah posle toga ja sam upisao 7 petica. Obelezicu zahtevane dijagonale od 1 do 4 pocev od gornjeg levog ugla u pravcu kazaljke na satu. Prva i treca dijagonala moraju imati 5 jer nemaju 9. jedina dva mesta na prvoj dijagonali su R3C4 i R5C6. Ovo drugo ne moze jer bi kompletan treci red ostao bez 5. Znaci mora na R3C4. Sledi na R6C6 i R8C3 jedino mesto za trecu dijagonalu, zatim R5C1. Posle toga nastavljamo Nikolinu pamet mogu se upisati svi kecevi. prvo na R4C5 jedino mesto u centralnom kvadrantu itd. Moze se upisati i 6 na R7C3. E sad ja sam dalje radio preko 6. Pa onda 2 na R4C7 jedino mesto za trecu dijagonalu, 2 na R6C3 pa na R8C9 i R3C2 i R1C4 i R9C6. Posle toga za 6 jedino mesto na prvoj dijagonali je R6C7 i onda se upisuju sve 6 i posle toga je lako.

Zorant

Nikola Živanović је рекао...

Vidiš, majku mu, ovo 819 nisam video, a to rešava sve ili barem najveći deo toga. Ne znam zašto mi je ovaj zadatak tako nepregledan. Mislim da je nepotrebno da boksovi budu ovako razdvojeni i da bi se plusevi i znaci jednakosti sasvim dobro videli u redovnoj mreži. Ovo je još sitnica šta sve ljudi znaju da ucrtaju u sudoku.

A ovu peticu u Double Diagonal je stvarno trebalo videti. Svaka čast! Krenuo sam na ovom mestu sa pretpostavkom da je broj 1 u polju R4C5 i to mi je otvorilo samo par brojeva pa sam udario još jednu, i to da je broj 5 u polju R8C3. Na sreću, obe su bile prave. Da nisu, opet bih relativno brzo savladao zadatak jer su obe bile ili-ili i u svakoj varijanti bi mi načele zadatak, bilo je samo pitanje vremena.

Ovo nisu samo moje metode, znam da mnogi tako rade. Nedavno sam pročitao na Joovom blogu da je na onom francuskom kupu sa linijama, gde je bilo mnogo težih zadataka, nekoliko njih rešio na pretpostavku, a kaže da se kasnije vratio da pogleda gde je bila logika. Mora tako, inače prođe voz dok dočekamo da se ova petica sama javi.

gaja је рекао...

e sad i ja da se ubacim sa svojim analizama.
odigram imlek nagradnu igru, imlekklubpotrosaca,...i...upravo stigli...
2xlg lcd 37" full hd i usput jos jedan laptopic fujitsu.
ne pomaze da se resi zadatak ali je zanimljivo. pozdrav svima.
gaja