15. 8. 2011.

ANALIZA NEDELJE (7)

Najteži zadatak među subotnjim soliterima Rolanda Voigta. Umesto standardnog kompleta, treba uneti po četiri cifre od 1 do 9 pa to stvara dodatnu zabunu.

Krenuo sam prvo da tražim devetke, pa sam našao samo dve. Posle toga osmice i opet dve. Mislim da to mora biti taktika, da se krene redom od 9 dok ide, a kasnije treba voditi računa da se s nekom brojkom ne pretera.

Rules:
Enter a building of height from 1 to 9 in each cell such that no row and no column contains a number more than once. Each number must occur exactly four times throughout the grid.


3 коментара:

Nikola Živanović је рекао...

Prva veća pobeda našeg asa!

http://www.argio-logic.net/hybrid/classifica_hybrid.php?c=10

Kad tome dodamo treće mesto na Sudoku City-ju, odličan rezultat na poslednjem Krteku, soliterima... Svaka čast!

Анониман је рекао...

Cestitam Nikoli na izvanrednim uspesima. Evo mog malog komentara: ako napisemo ogranicenja za obelezene redove, npr tamo gde pise 5 obelezavamo redom cetiri polja <=5,<=6,<=7,<=8, tamo gde stoji 4 pisemo <=6,<=7, <=8 dobicemo da treba da se koriguju 2. i 3. kolona i 2. vrsta.Druga kolona glasi <=5,<=6,<=7,<=8,<=7,<=6 sto treba da se koriguje da bi bilo 5 rastucih brojeva u <=3,<=4,<=5,<=6,<=7<=6, treca kolona glasi <=5, <=6, <=7, <=8, <=8, <=7 i tu mora da se promeni u <=4, <=5, <=6, <=7, <=8, <=7, a tada druga vrsta glasi gledano sa desne strane glasi redom <=5, <=6, <=7, <=5, <=4 i jedno prazno polje i da bi tu bilo 5 vidljivih solitera mora da se prepravi u <=2, <=3,<=4,<=5, <=4 gledano sa leve strane na desno, pa su se pojavila 4 broja <=4 sto znaci da je cetvrti broj sa desne strane 5,a zatim ako se vratimo na trecu kolonu ona postaje <=4, 5, 6, 7,8, <=4 itd.
Sladjana

Nikola Živanović је рекао...

Izvanredno! Ovo mi ne bi palo na pamet, a izgleda puno brže za rešavanje u ovom slučaju kada ima puno petica.