16. 11. 2011.

EGER, 6-13. NOVEMBAR 2011.

Zahvalnost sponzorima obično se piše na kraju teksta, ali ovog puta činim presedan jer bez njih verovatno ne bih mogao da učestvujem na dva svetska prvenstva. Veliko hvala svim donatorima koji su omogućili moj boravak u Mađarskoj, a posebno zahvaljujem JKP "Parking servis Sombor" i članovima Odbora udruženja informatičke delatnosti pri Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Da pripadam kremu svetske logike i sudokua znao sam i pre 6. novembra. Znao sam i da sam u punoj formi. Zbog toga, rasterećen kao nikad pre, krenuo sam sa rešavanjem vrlo dobro. Setove koji mi ranije nisu odgovarali, kao što su "nađu grešku u sudokuu" i "manipulativni zadatak", uradio sam neočekivano dobro. To mi je dalo dodatnu energiju da setove sa klasičnim zadacima završim na gornjoj granici svojih mogućnosti ili čak malo iznad nje.

Ulazak među 10 najboljih na svetu u sudokuu nijednog trenutka nije dolazio u pitanje. Jedino se nije znalo koliko ću da zaostanem za vodećima na klasičnom sudokuu. U situaciji kada kao na prethodnom prvenstvu ima oko 40 odsto klasike, sedmo mesto pre završnice je realan domet.

Finale je održano po scenariju konjičkih trka. Svakog finalistu novi zadatak čekao je na sledećem stolu ispred. Posle prva tri zadatka trojica najslabijih otpadaju, nakon sledeća tri ostaju njih petorica i pred njima su još tri zadatka. Bodovi iz preliminarnog dela takmičenja preračunati su u vremensku distancu između finalista. Zadaci u finalu bili su izrazito laki, a samim tim i moj vremenski zaostatak bio je ogroman. Skoro svaki zadatak u proseku mogao je da se reši za oko 2-3 minuta. Moje vreme još nije krenulo, a majstor iz SAD već je dovršavao zadatak na trećem stolu.

U finalu sam dobio novu snagu, prva tri zadatka sam rešio ekspresno i zauzeo svoje mesto među sedmorkom. Vodeći su i dalje predaleko, ali ja i dalje napredujem. Dobro sam načeo i četvrti zadatak, ostalo mi je još petnaestak neupisanih brojeva, ali tu je glavna kvaka jer je u sredini trebalo naći proizvod. Tu sam izgubio 4-5 minuta i kasnije nije bilo šanse da uđem u top 5. Sedmi sam na svetu, to je moj tek treći najbolji rezultat, ali i značajni pomak u odnosu na prošlu godinu i Filadelfiju, gde sam bio 11. Na kraju sam protresao ruku šampionu, svaka čast!

Tim je takođe završio na sedmom mestu. Ispostavilo se da timski setovi nisu ništa odlučivali. To što smo prvi završili set sa sudoku tiganjima nije nam pomoglo da mnogo napredujemo.

Dan pauze je protekao u obilasku mesta iznenađenja. Posetili smo jednu pećinu u blizini slovačke granice. Ceremonija dodele medalja i fotografisanje prvi put su obavljeni ispod zemlje. Sledi još jedno maratonsko rešavanje - dva dana puna logičkih zadataka.

Svi setovi bili su fenomenalni. Moji favoriti bili su pokretni screen test i set sa evergreen zadacima, ali samo kobajagi jer je svaki od njih imao neki novi štos. Na primer, tačkice iz poludomina bile su rasute, a strelice date na mreži 2x2!

Sve do pred kraj nisam stajao najbolje, ali sam bio siguran u sebe jer su poslednja tri seta napravljena po mojoj meri. Mađarski set sam uradio super, na inovacijama sam bio najbolji (što mi se ranije nije dešavalo) i sa 15. mesta uleteo u finale opet kao sedmi. Vremenski zaostatak za prvim je još veći nego na sudokuu, čitavih 9 minuta. Počinje još jedna nemoguća misija.

Finale je bilo po istom principu kao sudoku. Ponovo dobar start, prva dva zadatka uradio sam najbrže od svih. Prethodno sam zabeležio vreme Urlicha na zadatku "no four in a row", bilo je oko 2'35'', dok je moje vreme bilo ispod 2 minuta. Kolege iz tima kažu da sam se posle prva dva zadatka na kratko našao i na petoj poziciji. Ipak, od stola 4 do 10 su male razlike i dovoljna je jedna greškica da se sve promeni. I to se dogodilo, zadatak sa strelicama pogrešio sam u samo jednom polju. Nije više bilo šanse za prolaz, 8. mesto je moje. I bravo za Palmera!

Za sledeću godinu postavio sam sebi novi cilj koji nema veze ni sa logičkim, ni sa sudoku prvenstvom. Nadam se da ću uspeti da ga ostvarim. Hvala još jednom svima koji su se interesovali za moje rezultate u Mađarskoj.

6 коментара:

Nikola Živanović је рекао...

Dobio sam danaz dopuštenje da među sponzorima navedem i JKP "Parking servis Sombor" pa sam to uneo u tekst. Ostali iz nekog razloga ne žele da budu javno pomenuti, ali se i njima još jednom zahvaljujem.

cryptoman је рекао...

hvala za ovako lijep izvjestaj.
a rezultat kao i obicno zasluzuje cestitke!
sta dalje? pa treba odrzavati onu strast koja covjeka tjera dalje i vise. ona pomaze za nove korake naprijed...
sretno!

Giša је рекао...

Zna li iko rezultate sa 24HPC?

Nikola Živanović је рекао...

Hvala cryptomane! Gišo, ovde imaš tabelu:

http://users.atw.hu/rejtveny/2011/24_2011_result.xls

Анониман је рекао...

Iskrene cetitke za izvanredan uspeh!
Molio bih te da mi se javish na petpar@gmail.com kako buh imao tvoj meil, jer sam imao kvar na kompjuteru i nemam adresar koji sam imao. Ista poruka vazi i za ostale koji prochitaju komentar.
Pozdrav, Petar

Анониман је рекао...

Sada sam primetio da ne valja meil koji sam napisao!!?? Treba:
petpar55@gmail.com.
Izvinite svi!
Petar