2. 12. 2011.

LOGIČKE NOVOSTI

Sutra počinje 4. Otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju optimizacija. Moje kolege Milovan Kovačević i Jovan Novaković uložili su veliki trud da se tradicija održavanja našeg najmasovnijeg logičkog takmičenja nastavi. Kao i prethodne tri godine, biće održana dva kola u trajanju od po 7 dana. Zadaci prvog kola biće dostupni sutra u 12.00 časova.

Do kraja godine biće održano sudoku i logičko prvenstvo Srbije za 2011. godinu. Ove godine prvi put će biti u online izdanju na sajtu Logic Masters India. Decembarski sudoku test na LMI, koji će rešavati svi ljubitelji sudokua iz celog sveta, na rasporedu je od 16. do 18. decembra. Test će biti otvoren u petak u 19.00 časova po našem vremenu, što znači da u to vreme, a najkasnije sa 10 minuta zakašnjenja, svi naši sudokisti moraju da preuzmu lozinku i krenu sa rešavanjem. Test će trajati 120 minuta, a rešenja naših sudokista koja stignu posle 21.10 časova neće biti uzeta u obzir za prvenstvo Srbije. Autor zadataka je Deb Mohanty, administrator sajta LMI kome dugujemo najveću zahvalnost što nam je izašao u susret i omogućio da se ova godina ipak ne završi bez naša dva prvenstva. Instrukcije za sudoku biće objavljene oko 10. decembra na sajtu LMI, a Deb je obećao da će napraviti reprezentativni set, kolaž raznovrsnih varijanti sudokua.

Logičko prvenstvo je sedam dana kasnije. Sve će biti po istom sistemu kao za sudoku, osim što će vreme početka biti u 22.00 časova, a poslednji rok za prijem rešenja u 00.10 časova. Autor zadataka za decembarski puzzle test je Serkan Yurekli, što znači da se opet može očekivati koktel najrazličitijih lakših i težih zadataka. Kako funkcioniše sistem na LMI možete proveriti već ovog vikenda kada Vladimir Portugalov priređuje svoju 3² godišnjicu sajta Forsmarts.

Ostale novosti pratite na sajtu puzzleserbia.com.

9 коментара:

Kontrolor је рекао...

Završeno je 1. kolo 4. Otvorenog prvenstva Srbije u rešavanju optimizacija, objavljena su sva rešenja i privremeni rezultati, a u podne je počelo 2 kolo. Svi potrebni linkovi nalaze se na stranici http://enigmatika.webs.com/optimizacije2011.htm

Nikola Živanović је рекао...

Još jednom svaka čast na kompletnoj organizaciji. Da krenem redom:

1. ZANIMLJIVA MATEMATIKA
Iskustvo u sastavljanju iz prethodnih godina pomoglo mi je da relativno brzo nađem maksimum. Jednačine jesu zavisne, ali ne toliko da bi stvorile veći problem. Vidi se da prva donosi najveći rezultat i njoj je sve podređeno. Teško je izbalansirati prilikom sastavljanja ovakvog zadatka.

2. DOMINO ŠAH
Moj favorit u prvom kolu. Na papiru nije moglo da se prebaci 330, a kasnije mi je program pomogao da popravim rezultat. Kasno sam video kako je moglo još više, nisam imao vremena da se vratim na ovaj zadatak.

3. KUĆICA U CVEĆU
Zadatak kome sam dao najnižu ocenu, verovatno zbog toga što ne volim ovakav tip zadatka jer se najčešće javlja na oko 17x17. Bio sam zadovoljan sa mojih 226 i tu sam stao.

4. SUDOKU SA PARKETOM
Mislio sam u početku da je ovo trivijalan zadatak i da samo treba razdeliti sudoku na parkete sa sredinama 123, ali uvek postoji neki trik kad se čovek najmanje nada. Dugo sam tragao za poboljšanjem, a neverovatno je da je i od toga bilo još bolje. Do 18 bodova moglo se lako stići, a za više se trebalo dobro pomučiti. Po tome će se pamtiti ovaj zadatak.

5. RECIKLIRANJE
Ovo je jedini zadatak koji nisam razumeo, mislio sam da popravka strujnog kola mora ići redom. Nije nigde pisalo, ali nisam se setio čak ni da probam drugačije. Na kraju sam uzeo i dosta bodova. Da su bila pravila kao što sam ja zamislio, bio bih verovatno blizu maksimuma. Pitanje na nemačkom forumu, koje je postavljeno u subotu, video sam tek kad su izašli zadaci za drugo kolo.

6. ZANIMLJIVA MATEMATIKA
Stvarno zanimljiva. Stalno sam rastavljao i sastavljao brojeve. Od osamsto i nešto digao sam rezultat na više od hiljadu i time sam bio zadovoljan. U dva ili tri reda postigao sam teoretski maksimum, ali je po kolonama bilo još prostora da se poboljšava.

7. SKOK PO DOMINAMA
Još jedan od onih zadataka gde se zna koliki je teoretski maksimum kojem se teži. Ona druga vrsta optimizacija gde se to ne zna mi je draža. Ovde sam iz prve našao rezultat koji sam poslao, svi kasniji pokušaji davali su manje.

8. PENTOMINO NA ŠAHOVSKOJ TABLI
Super ideja. Uh, dugo sam mislio da je nemoguće rasporediti 8 različitih pentomina na šahovsku tablu, a onda sam slučajno našao jednu kombinaciju. Baš me zanima koliko ih ima, ne verujem da je taj broj veliki, ako odbijemo to da se L i W mogu menjati.

9. PADAJUĆI TROUGLOVI
Jedini zadatak koji nisam radio, već sam se igrao sa programom i tako igrajući se došao do 11 trouglova. Nešto slično imali smo sa kuglicama.

10. REŠETKA
Za kraj da u nečemu pobedim šampiona :) Zaferovo rešenje je stvarno neverovatno, ne može igla da padne.

Uživao sam ove dve nedelje i posebno mi je drago što tako optimizirajući nisam pokvario formu.

Milovan Kovačević је рекао...

Hvala smima koji su učestvovali.
Zahvaljujem se i na pohvalama i komentarima.

1. ZANIMLJIVA MATEMATIKA
Nekako sada već tradicionalno, otvaramo ovakvim zadatkom. Ideja je bila da osnova bude slovo S, makar i zavisnost bila manja. Ne mora svaki zadatak biti težak ;)

2. DOMINO ŠAH
Ne volim zadatke gde se zadaje polje sa unapred zadatim brojkama koje treba nekako pokrivati. Ovakav tip zadataka, gde sami elementi daju vrednosti, pa još ako se ne zna granica, i ako je dovoljno težak - to najviše volim. Mahom su takvi zadaci s pentominima. Jedini problem je bilo smisliti kako unositi rešenje. I dalje razmišljam o boljem načinu.

3. KUĆICA U CVEĆU
Ove godine je bilo više zadataka gde se moglo doći do dosta dobrog rešenja relativno lako. Ali je svaki naredni poen tražio mnogo truda. Kućica u cveću - lepo ukomponovana ideja.

4. SUDOKU SA PARKETOM
Inicijalno, postojalo je nešto unapred upisanih brojeva. Zadatak bi bio sasvim drugačiji. Možda za neku drugu priliku...

5. RECIKLIRANJE
Ideja je preuzeta iz igre CivWorld i odmah sam se pitao kako bi se s tim izborili vrhunski rešavači. Namerno nisu naglašene neke stvari. Sve što nije zabranjeno - dozvoljeno je ;) Rešenja su stvarno izvanredna.

6. ZANIMLJIVA MATEMATIKA
Bilo je varijacija na ovu temu, pa smo tu i napravili grešku kod objavljivanja. Novaković je našao sjajan balans. Jako lep zadatak.

7. SKOK PO DOMINAMA
Zadatak gde se uvek pitate da li moguće stići do teorijskog maksimuma ;). Nisam uspeo dalje od onoga što ru postigli i takmičari.

8. PENTOMINO NA ŠAHOVSKOJ TABLI
Još jedan od onih sa praznom tablom, gde elementi dominiraju. Našao sam svega dve različite pozicije s 8 pentomina. Ono što je interesantno, jedna od pozicija daje 147 a druga 148 poena. Još jedan veliki plus.

9. PADAJUĆI TROUGLOVI
Pokušaj da se odmaknemo od rasporeda na tabli. Kuglice su bile bolje. Smislićemo nešto luđe za sledeći put ;)

10. REŠETKA
Ne volim zadatke s rečima, ali zbog crnih polja, ovo se moglo rešavati. Teško da bih uzeo neke veće bodove :)))

Oni koji su bili sprečeni da učestvuju neka iskoriste ove zadatke (i od prethodnih godina) za vežbu, pa neka nam se pridruže dogodine !!

Анониман је рекао...

Posle zavrsenih optimizacija i prospavane noci, mogu reci da sam vise nego zadovaljan organizacijom ovog prvenstva. Pomocni programi za obracun rezultat i proveru korektnosti istih su stvarno veliki napredak i nadam se da ce Milovan imati volje i snage da nam i narednih godina priusti ovakvo zadovoljstvo.
Sto se samih zadataka tice malo mi se misljenje razlikuje od Nikolinog. Za mene je zadatak sa najnizom ocenom prva matematika, svi ostali moram da priznam su me iznenadili svojim mogucnostima popravljanja rezultata. Kod domino saha i trouglova znali su se teoretski maksimumi i to mozda nije dobro za zadataka ali jeste za takmicare znaju cemu teze. Mada priznajem i ja vise volim zadatke kod kojih se ne zna maksimum, ali ne slovne. Jos jednom se potvrdilo da mi ukrstenice i slicni slovni zadaci ne leze.
Zelim svima da se zahvalim na ucescu, Danijelu posebno na osvojenom trecem mestu, ovo je njemu prva medalja koliko je meni poznato.
Ostaje zal sto je bilo malo takmicara iz Srbije, isto kao i na sudoku prvenstvu. nadam se da ce nas biti vise na logickom.
I na kraju da se pohvalim na sva cetiri odrzana nasa prvenstva uzeo sam medalje, dve zlatne, srebrnu i bronzanu. Cast mi je u necemu biti bolji od Nikole, Baneta i ostalih majstora. Milovan bi mi verovatno bio najveca konkurencija ali na zalost nije mogao da se takmici.
zorant

Dandy је рекао...

Pre svega da cestitam Zoranu i Nikoli na osvojenim medaljama, zatim svim ucesnicima a naravno i sastavljacima. Zadaci su bili odlicni, uvek ima prostora za poboljsanje ali su sastavljaci generalno zasluzili najvisu ocenu. Programe nema razloga komentarisati, olaksavaju mnogo.

Hvala Zoranu na cestitkama (prva medalja :-)) Ali je kljuc moga uspeha neucestvovanje nekoliko jakih resavaca (Cedomir, Milovan, Marko, Rade...). Da su oni ucestvovali bilo bi mnogo toga drugacije. Nadam se da ce sledec i biti :-)

gaja је рекао...

zavrsi se i ovo tupljenje mozga.
zanimljivi zadaci i steta da nisam imao vise vremena da bolje proucim pravila tako da me namucio zadatak sa ogledalima jer nisam odmah shvatio da broj 17 dva puta hvata istu cifru. a kod kakura nisam znao da nesmeju dva prazna polja biti zajedno. steta sto nikola nije okrenuo jos jednu stranicu na ovom blogu da se moglo diskutovati o zadacima. valjda ce biti bolje drugom prilikom. cestitke "ludacima" na vrhu tabele.

Nikola Živanović је рекао...

Takmičenje na LMI je jutros zvanično završeno pa želim i javno da čestitam Branku na prvom mestu. Svaka čast, Bane! Lepo smo podelili trofeje :) . Mislim da obojica možemo biti zadovoljni ovom godinom, mnogo je bolje nego što je bilo lane. Samo je 2009. rezultatski bila uspešnija, ali je konkurencija danas neuporedivo jača. Bar 20 ljudi čine svetsku klasu i mogu svakog trenutka da prirede savršen rezultat.

gaja је рекао...

cestitke obojici na dobrim rezultatima. i neka vam ova predstojeca godina bude jos bolja.
i sad lepo podelite domace zadatke, pripremu zadataka za predstojeca drzavna prvenstva da ih nebi opet radili uoci bozica i preko indijanaca. ma ipak je lepsa ona atmosfera uzivo, vidimo se, druzimo, resavamo i lepo provedemo. ovo mi je ipak nekako vestacki i nema svoju draz.

Bane је рекао...

Hvala majstore. Kada smo u petak posle takmičenja krenuli da pričamo, ja sam očekivao da ti imaš mnogo bolji rezultat. Ispostavilo se na kraju da sam te pretekao sa 80% zadatka u kom sam pogrešno uneo kod.
Ja bih pored čestitki tebi za sve ono što si uradio ove godine želeo da čestitam i majstorima optimizacije koji me uvek uvesele kad otvorim neki od sajtova, jer uvek ima bar nekog od naših u samom vrhu ili na vrhu.
Što se tiče 2012-te, ja sigurno smanjujem tempo, ali nadam se da ću uspeti da održim koliko-toliko nivo.