12. 3. 2012.

MARATON U KUĆNOJ VARIJANTI

Iza mene je jedan od najnapornijih, ali ujedno i najlepših vikenda otkako se bavim logičkim zadacima. Rešavao sam zadatke sa prošlogodišnjeg turnira 24 časa iz Egera. Sledi reportaža sa svim pikanterijama koje su pratile ovaj maraton u papučama.

Od kada sam preuzeo zadatke sa 24 Hours Puzzle Championship-a, danima mi neki đavo nije dao mira. Mnogo je teško ne pasti u iskušenje kada trinaest veoma kvalitetnih setova tako dugo stoji na polici. Dugo sam planirao kako ću to izvesti, da otperjam porodicu dalje od kuće i da se osamim na samo jedan dan i jednu noć. Dovoljno. Druga opcija je bila da ja pronađem neko utočište u kojem ću raditi svoje ludorije, ali tada ne bih mogao da računam na sav komfor toplog doma. Uz malo više lukavstva uspeo sam u svojoj nameri. Početkom nedelje vreme starta je bilo određeno - petak, tačno u podne.

Tog jutra sam ustao prilično rano da što pre završim obaveze koje se me čekale na poslu. Kada sam se vratio ostalo mi je tek toliko vremena da se istuširam i obrijem da što svežiji krenem u borbu sam sa sobom. Na polovini stola hrpa papira, patentica, jedna hemijska, moja srećna gumica i agenda koju sam napravio prethodne večeri, jel', da se ne izgubim u ovolikoj količini papirnatih narkotika. Na drugoj polovini stola haos od jučerašnjeg dana. Ne mari.

1. set - Salih Alan i Mehmet Murat Sevim - 810 bodova
Svaki set sam krenuo od početka i tek ponešto što mi ne ide preskakao. Prvi set mi je baš prijao. Došao je kao lagano zagrevanje. Oduševljen sam sa oba Scrabble-a, teški su, ali mi se dopada nova ideja u standardnom zadatku. Malo sam se mučio sa nekompletnim sudokuom, nisam uspeo da ga izguram.

Mnogo dobar raspored sam napravio. Evo već ručka. Na meniju riblja čorba sa povrćem na srbijanski način, kuvani kiseli kupus sa krompirom i pilećim belim mesom, uz salatu od pečenih paprika i jednu krišku hleba produžene svežine. Sve to treba smazati za deset minuta jer drugi set samo što nije krenuo. Inače, ovih dana sam pod posebnim režimom ishrane, ne zbog rešavanja već što supruzi dajem podršku u želji da smrša. Sve za njenu vitku liniju.

2. set - Andrej Bogdanov - 895 bodova
Sjajan set, kao i obično od Bogdanova. Sve zadaci koje rešavam sa posebnim uživanjem, naročito Ayda, i Dotted Snake. Zato sam i uradio tako dobro, uz jednu grešku kod pentomina. Usput, posle takmičenja bio sam vrlo rigorozan u proveravanju rešenja, pregledao sam svaki broj, svako slovo jer u toj hrpi materijala sigurno mora biti brljanja, naročito u noćnim satima. Ustanovio sam da sam pogrešio samo četiri zadatka, negde su baš bile gluposti, ali dešava se. Broj poena koje sam izgubio na greške iznosi 155, što čini 0,016% od ukupno osvojenih poena!

3. set - Bram de Laat - 725 bodova
Prvi put se dešava da neke zadatke ne stignem ni da pogledam. Biće toga još. Primetio sam da su u ovom setu neke ideje iskorišćene iz laboratorije japanskog sastavljača Naokija Inabe, a njegove logičke eksperimente sam prošlog leta baš dobro utvrdio. Do sada najvredniji pojedinačni zadatak bio je Ripple Effect, uspeo sam nekako da ga završim. Usput sam pogrizao jednu jabuku i popio čašu soka od jabuke.

4. set - Matuš Demiger i Matej Uher - 420 bodova
Onda je došao na red jedini set u kojem nisam usepo da premašim 50%. Kasnije sam video da su se svi ovde mučili. Bilo je nekoliko veoma teških zadataka, posebno Doubleback kome sam našao duplo rešenje, a teško su išli i neki manje vredni zadaci.

Večeraaa! I prva od dve dvadesetominutne pauze. Lagana hrana ovog puta. Sezonska salata čini glavni deo porcije. U njoj je bilo zelene salate, rotkvica i svežih krastavaca. Na tanjiru malo hleba, dva kolutića ćurećih prsa i pored šolja jogurta. Baš je prijalo. Imao sam vremena čak i da skoknem do šupe da nahranim Vanjinog zeca.

5. set - Deren Caglayan - 870 bodova
Set od uglavnom klasičnih zadataka mi je "legao". Ne sećam se da sam se ovde sa nečim patio, sve je išlo bez većih problema, samo su to bili tipovi koji se ne mogu uraditi na brzaka. Nešto teži od ostalih bili su oba Four Windsa.

6. set - Alberto Fabris - 865 bodova
Skoro svake nedelje imam priliku da rešavam Fabrisove zadatke i verovatno je i zbog toga fino išlo. Nisam stigao da razradim novitet Battlequeens pa sam ga izbegao, ostalo je sve manje ili više išlo dobro i brzo. Bilo je vreme da se natope žitarice za doručak, mešavina ovsenih i ražanih pahuljica, soja, pšenične mekinje, mleveni lan, valjda neki kukuruzni kornfleks i još nešto. U to pre obroka dodam dva decilitra jogurta.

7. set - Kahraman Gunduz - 675 bodova
Evo me na pola puta. Ne mogu da sebi oprostim glupost u ovom setu. tri pentomina su mi ostala za raspoređivanje u zadatku koji je fino logički išao do pred sami kraj. I onda nisam uspeo da ih smestim. A bilo je tako prosto... E, da vidimo šta ima na Croco-u večeras? U-bahn. Bolje da nisam ni pogledao. Minus 10 poena mi nije moglo pobeći.

8. set - Olga Leontyeva - 685 bodova
Počinje najteži, noćni deo maratona. Osetio sam glavobolju kao prošli put u Budimpešti i morao sam da "zveknem" jedan kafetin preventive radi. Na ovom setu me savladao umor, organizmu je vreme spavanja, a glava i dalje luduje. Polovinu svojih grešaka napravio sam baš u ovom setu tako da na kraju nije ispalo ni tako loše.

9. set - Deb Mohanty - 615 bodova
Na prvi pogled čini se kao mnogo težak set sa svim uparenim zadacima, ali nije bilo tako strašno. Samo je trebalo napraviti pravu strategiju. Kombinacija sudokua i kakura bila je najteža od onog što sam probao. Osetim da sam usporen, ali borim se. Uzimam pokoji zalogaj banane čisto da se nešto dešava iznutra.

10. set - Vladimir Portugalov - 510 bodova
Ovde sam tumarao po setu. Uvezani soliteri su mi oduzeli najviše vremena, dosta stvari nisam stigao ni da probam. Ista situacija kao i prošle godine, set od Vladimira i Serkana po pravilu nekako uprskam. Ne znam kad je pre prošlo još 100 minuta. Druga duža pauza sledi, ali još je rano za doručak.

11. set - Tawan Sunathvanichkul - 875 bodova
Odličan set! Najbolji! Napolju je svanulo, a sa zorom i ja prebrodio krizu. Sve sam uradio osim tražilica, njih sam na kraju pokušao na sreću i nije mi upalilo. Trebalo je naći dve identične slike nekog cveća. Eliminisao sam slike broj 4, 5 i 6, vremena više nema i sad ide pogađanje. Ma, nema šanse da je sakrio ovo pod 1 i 2, te tako zaokružim 1 i 3, ali na kraju ispade 2 i 3. Eto ti. Tawanov stil mi izuzetno odgovara, i 2010. godine sam ga razbio, a bio sam odličan i na njegovom Puzzle Cruise. Doručak pa nastavak.

12. set - Serkan Yurekli - 542 boda
Sve sam rekao ranije, imam neki problem u poslednje vreme sa njegovim tapama, često zaglavim. U njegovom setu bio je možda i najteži zadatak na maratonu Kaku Rogue. Lepo je išlo, ali nisam našao logiku do kraja.

13. set - Zoltan Horvath - 940 Bodova
Opet repriza od prošlog puta. Njegov set ponovo sam uradio bolje od svih ostalih, skoro sam uzeo muštuluk sa 1000 bodova. Jedan Yajilin mi je bio loše odštampan pa sam izgubio i nešto vremena, taman toliko da stignem i preostalu invaziju. Imao sam i jednu greškicu od 30 bodova. I to je bilo to, nema više.

Ipak nije kraj. Subota je, podne, a u 13.00 počinju poljske sudoku onlajn kvalifikacije. Gre'ota da ne nastavim. Produžih sebi tako maraton za još oko sat i po. Pauzu sam iskoristio da prošetam malo po svežem vazduhu. U kvalifikacijama 7 zadataka, dva mala i pet malo zahtevnijih. Sveukupno 34 minuta i prvo mesto, i to u jakoj konkurenciji pored Mrozowskog, Debiaka i mnogih drugih.

Sad je stvarno bilo dosta. Vreme je za ručak i odoh na spavanje, samo par sati jer kasnije me čekaju nove obaveze. Kad sam sve sabrao i oduzeo, ispalo je da sam čak u 7 setova imao bolji rezultat od svih učesnika lanjskog turnira. Izračunao sam da bi to bilo dovoljno za pobedu u onoj konkurenciji. Uživao sam, to je bilo najvažnije.

5 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo Majstore,
prvo treba naterati sebe na disciplinu postovanja vremena, a verujem da ti je bilo tesko koliko si jeo. Od toliko jela ja bih zaspao jos na 6 setu. Svaka cast za rezultat vidi se da si u konstantnoj formi i na ostalim takmicenjima. Zao mi je sto nismo mogli da se organizujemo da to zajedno radimo, mada tu stvarno nema druzenja jer 10 minuta pauze proleti. Meni bi smetalo i to sto ne znam kako sam uradio prethodni set, navikao sam na to u Madjarskoj.
Ja ih jos nisam pipnuo, mozda cu ponoviti tvoju organizaciju.
Zorant

Milovan Kovačević је рекао...

Svaka čast. I za disciplinu i za upornost i za rezultate.

I (ako već nisam rekao) za zadatke na sudoku prvenstvu.

Анониман је рекао...

Ћао Никола, дуго нисам пратила збивања у логици и твоје резултате, само да те поздравим и пожелим нове успехе!

Надам се да ћу једном сазнати магични рецепт - како отпрашити укућане на 24 сата? :)

Софија Н.

Анониман је рекао...

I don't understand Serbian, but seeing that my set garnered one of the longest comments, my first reaction was a worry.

But the translation of the word 'odlican' and 'najbolji' (which I looked up in a Serbian dictionary) gave me a huge sigh of relief.

Thanks Nikola!

Tawan,

Nikola Živanović је рекао...

Yes, definitely great part! Honestly, I was a little scared in your set, maybe because the problem with kakuro two years before which cost me a third place. Really, I like your puzzles very much.

Only pictorial and word search puzzle I have not solved. I tried to guess, but I had no luck.