29. 7. 2008.

OPTIMIZACIJA

Zadatak koji je prema opštoj oceni učesnika prvog internetskog takmičenja u problemskom šahu bio jedan od najzanimljivijih na ovom takmičenju je optimizacija.

Najbolje rešenje dao je Milovan Kovačević iz Novog Sada. On je uspeo da postavi osam figura tako da je čak 38 polja (označenih plavom bojom) napadnuto dva puta!

8 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo za Milovana, to je iskustvo sa turkzeke.

Nikola Živanović је рекао...

Interesantna je ova pozicija topa na f7! Svi su uglavnom topove postavljali po aut liniji i u samim uglovima.

Анониман је рекао...

38 je fantastičan rezultat. Svaka čast!

Анониман је рекао...

Pokusavao sam da dodjem i do bojeg rezultata, ali ne ide. jos nisam ubedjen da je obo maksimum. Ipak, nisam nasao neki sistem kojim bi redukovao ogroman broj kombinacija, tako da ne mogu proveriti resenje kompjuterom - komplikovano za programiranje, a program bi radio neprihvatljivo dugo.
moja metoda je bila: postavka pozicije, a onda transliranje svih ili samo grupe figura u svim pravcima kako bi se povecao skor.

interesantno je da postoji pozicija sa 38 polja gde su topovi u uglovima table:
Ta1, Db5, Sc2, Ke2, Le3, Le6, Sg6 i Th8. Pozicija ima neku svoju lepotu u simetrijama.
Sa ovim rasporedom topova i dame dosao sam do pozicija sa 30,32,35,36,37 i na kraju 38 tucenih polja.

na kraju, cestitke autoru problema. Lep optimajzer, gde se sporo i tesko unapredjuje resenje koje vam se stalno cini na dohvat ruke.

milovan

Nikola Živanović је рекао...

Kada sam smišljao ovaj zadatak, znao sam da već postoji postavka u kojoj ovih 8 figura tuku sva polja šahovske table bar jednom.

Posle malo kombinovanja došao sam do rezultata 34 i uvideo da će biti jako teško doći do nekog mnogo većeg rezultata. Posle sam taj rezultat popravio na 36 i dalje nije išlo, mada sam bio ubeđen da to nije maksimum.
Svaka čast Milovanu, ali i Nenadu i Zoranu na vrlo dobrim rešenjima.

Uzgred rečeno, sećam se i šahovskog optimajzera sa prvog prvenstva Srbije u logičkim zagonetkama kada nam je Zoran dao da za 15 minuta postavimo belog kralja, damu, topa, lovca, skakača i pešaka kao i crnog kralja tako da se pokrije što više polja a da crni kralj ne bude u šahu. To je bio jako lep problem!

Анониман је рекао...

Moja ideja bila je da pronađem aktivan raspored figura u kome se što više figura međusobno napada. Na taj način došao sam do 36 dvostruko zauzetih polja na kojima su četiri figure: Kd7, Da2, Ta8, Tf5, Ld5, Le5, Sf1, Sg3.

Da sam pomerio topa sa f5 na f7, imao bih takođe rezultat 36. Takva pozicija podseća na rešenje Milovana Kovačevića, u kome su tri figure dvostruko napadnute, ali uz bolji položaj skakača.

Zanimljivo je još reći da je Nenad Savić napravio rezultat 37, pri čemu nijedna figura nije dvostruko napadnuta! Ta pozicija izgleda ovako: Kb5, De7, Ta8, Th1, Le5, Le6, Se2, Se3.

Čestitke organizatoru na uloženom trudu i pobedniku na izvanrednom rešenju.

Dr A. Vasiljević

Анониман је рекао...

Evo još jedne 37-ice (ovaj put sa napadnutim figurama): Kc7 Dd2 Tg4 Th1 Ld4 Le4 Sc6 Sg3

Pozdrav svima, bravo Milovane i takođe čestitke Nikoli.

Usput, napravio sam sinoć programčić koji bi mogao da proveri sve kombinacije, a radio bi svega 60 hiljada godina. Ili ako neko dobavi 60000 kompjutera neka mi javi, možemo onda sve to i za godinu dana. Ipak, koristan je da se provere kombinacije gde je nekoliko figura fiksirano. Na primer, za 7 fiksiranih figura uradi odmah, za 6 figura radi oko pola minuta, za 5 figura oko pola sata, međutim već za 4 fiksirane figure brz je kao Radovanova žalba!

E, Nikola, kud me sad nisi ispravio pa da moja "trideset sedmica" postane "trideset osmica" i tako ja pobedim!? :-)

Nenad

Nikola Živanović је рекао...

Ovo je stvarnost, ona "sedamdeset trojka" ipak ostaje samo mit...