4. 8. 2008.

TRIGONI

Do svetskog prvenstva u logičkim zagonetkama u Belorusiji ostalo je nešto manje od tri meseca, a već je poznat jedan set zadataka. Organizatori su nacionalnim savezima poslali obaveštenje da će jedan set nositi naziv "Trigoni". Reč je o neobičnim oblicima i domino pločicama u trouglima.

Dopis sa primerima zadataka i rešenjima aplodovao sam na adresu http://rapidshare.com/files/134578608/TrigonsWPCPracticeBook.pdf.html (ponovo opcija "free user" pa "download"). Veličina fajla je 1,4 MB.

Objašnjenja su data na engleskom jeziku. Ukratko, zadate trigon pločice treba smestiti u prazna polja između trouglova. Zadate vrednosti predstavljaju zbir tri okolna broja. Moguće je da će učesnici prvenstva dobiti prave pločice za rešavanje.

6 коментара:

Анониман је рекао...

Riješio sam prva dva, jer sam samo toliko vremena imao, ali čini mi se da zadatak nije težak.

Šta misliš domaćine? Hoće li se neki aksiomi moći izvući?

Nikola Živanović је рекао...

I ja sam sinoć rešio prvi, lagan je. Ne znam, ako nam daju prave trigon pločice kao tantriks u Egeru, neće biti ovako lako kao na papiru.

Анониман је рекао...

Ja baš mislim da bi tako bilo lakše jer ne bi bilo nedoumice po pitanju pozicije broja. Ovako postoji skoro duplo više kombinacija

Nikola Živanović је рекао...

Ne bi bilo lakše, jer ćeš možda sa jedne strane imati brojeve redom 1,3,4, a na naličju inverziju 1,4,3. Ima u tom dopisu i adresa sajta trigon, vidim da može da se nešto naruči, ali nisam mogao da otkrijem više detalja.

Анониман је рекао...

Da... nisam drugu stranu uzeo u obzir...

Ne znam da li bi onda možda orijentacija brojeva mogla pomoći, jer kad bi svi bili okrenuti na svoju stranu bilo bi jako nepregledno...

Nikola Živanović је рекао...

Ovako nešto može da "zadesi" učesnike prvenstva http://www.trigonpuzzles.com/spectrangle.htm , samo bi umesto bojica mogli da ubace brojeve.

Na tom sajtu mogu i da se nađu još neki zadaci za vežbu preko fleš verzije.