31. 10. 2008.

SRBIJA OSMA NA SVETU!

Reprezentacija Srbije osvojila je 8. mesto na svetskom prvenstvu u resavanju logickih problema u Belorusiji, sto je ubedljivo najbolji rezultat na svih 17 dosadasnjih prvenstava sveta. Od nas su bolji samo SAD, Japan, Ceska, Nemacka, Madjarska, Francuska i Slovacka. Jos 37 poena je nedostajalo pa da budemo sedmi, ali i ovo je ogroman uspeh, ako se uzme u obzir da je nas najbolji dosadasnji rezultat 16. mesto iz Bugarske. U ekipnoj konkurenciji takmicile su se 22 zemlje i jos dva mesovita tima.

Prvi put na logickim prvenstvima Srbija je ekipno bolja od Hrvatske, koja nam je uvek sluzila kao parametar koji treba dostici. Sada su nasi susedi deseti, a prvi put smo bolji i od Turske, Holandije i jos nekih jacih zemalja koje su davale sampione i vicesampione sveta. Zasluge za veliki uspeh Srbije pripadaju svim clanovima ekipe, ali i kapitenu Zoranu, koji jos za vreme leta pomalo u sali rekao: “ima da budete bar osmi ili nema nazad”. Sada je njegov komentar: “mnogo ste se vi, bre, zezali prethodnih godina…”.

U pojedinacnoj konkurenciji najbolji od nasih sam ja kao 20. na svetu, sto je za jedno mesto slabije nego u Brazilu prosle godine, a sve do poslednja dva mesta bio sam deseti, tako da je finale, kao uostalom i prosle godine, izmaklo u poslednjem trenutku. Dragan ce nakon zalbe i jedne manje korekcije biti 45. Marko 46. a Ceda 51. od ukupno 94 takmicara u pojedinacnoj konkurenciji iz 25 zemalja sveta. Zoran se takmicio u nezvanicnoj konkurenciji i na kraju u ukupnom poretku zauzeo 73. mesto, cime je zadovoljan. Kod kolega Hrvata najbolji plasman ostvario je Goran Vodopija koji je zauzeo 22. mesto, sa samo cetiri boda manje od mene.

U vrhu skoro nista novo. Nemac Ulrih Fojt po sesti put postao je prvak sveta. U poslednjoj finalnoj rundi imao je oko 5 i po minuta prednosti u odnosu na ostala cetiri takmicara, sto je bilo vise nego dovoljno za novu titulu. Vicesampion je Mehmet Murat Sevim iz Turske, a bronzanu medalju osvojio je Rodzer Barkan iz Sjedinjenih Americkih Drzava. Finale je bilo relativno nezanimljivo, sto zbog dominacije Fojta, sto zbog cinjenice da je redosled prvih 6 takmicara pre finala ostao nepromenjen, a ni publika nije mogla da vidi zadatke koje su resavali finalisti. U ekipnoj konkurenciji sampion je SAD.

Naredno logicko prvenstvo bice odrzano na jesen iduce godine u Turskoj, a svetsko sudoku prvenstvo za 2009. godinu je od 23. do 27. aprila u Slovackoj. Ekipa Srbije vraca se kuci u nedelju.

Veliki pozdrav za sve logikoljupce od Zorana, Cede, Dragana, Marka i Nikole!

5 коментара:

Анониман је рекао...

Č E S T I T A M našim pametnim orlovima!!!

Veliki uspeh! Radujem se da ste sve bolji i ponosim se što navijam za tako sjajnu ekipu!

Ko zna gde bi vam bio kraj da je bilo dopinga (slatkiša) na meniju, da dodatno stimulišu vijuge...

Sofija

Анониман је рекао...

Bravo, crveni!

Ovaj rezultat je potvrda da se do uspeha se ne stiže preko noći. Sećam se da je Nikola pre tri godine u Mađarskoj zauzeo 46. mesto, dakle tada je bio na nivou na kom su sada Giša, Marko i Čeda, možda malo bolji jer je nastupao bolestan. U međuvremenu, Nikola se približio svetskom vrhu i konstantno je među 15-20 najboljih, a u rešavanju sudokua je čak i uspešniji. Ostatak reprezentacije sad je u zlatnoj sredini, što sve zajedno daje plasman na 8. mesto. Naravno, žao mi je što Nikola nije bio dovoljno koncentrisan u finišu takmičenja, ali šta tek da kaže Goran Vodopija, koji po ko zna koji put odlazi razočaran što mu je izmakao plasman u finale. Biće dana za megdana.

Još jednom bih pohvalio i našeg predsednika Zorana Tanasića, koji ne samo što je obezbedio sredstva za reprezentaciju nego je i približio Srbiju dobijanju organizacije svetskog prvenstva. S obzirom da smo ovo glasanje izgubili "na penale", velike su šanse da sledeća kandidatura prođe uspešno, stoga se nadam da će Tanasić 2010. produžiti svoj predsednički mandat u SZS-u. Meni kao bivšem predsedniku ostaje zadovoljstvo što sam doprineo da se stvari pokrenu sa mrtve tačke i što sad imamo respektabilan sastav, koji u narednim godinama može još da napreduje.

Zoran Radisavljević

Анониман је рекао...

BRAVO MAJSTORI!!!

Анониман је рекао...

Svaka cast. Sve cestitke.

Bojana

Анониман је рекао...

Pridruzujem se cestitkama.
Slavko.