21. 4. 2009.

ISTORIJAT SVETSKIH SUDOKU PRVENSTAVA

Luka, 2006.
Prvo svetsko sudoku prvenstvo održano je u martu 2006. godine u italijanskom gradu Luki. Tri predstavnika Srbije nastupila su na ovom takmičenju, u konkurenciji 85 sudokista iz 24 zemlje. Posle osam setova, Nikola Živanović osvaja 7. mesto i ulazi u finale, gde je eliminisan u prvom krugu. Dragan Stojanović zauzeo je 66. poziciju, a Jasmina Škrijelj bila je 74.

Prvak sveta postala je Čehinja Jana Tilova, inače, osmoplasirana pre finala. Drugo i treće mesto osvajaju Amerikanci Tomas Snajder i Vei Va Huang. Na prvom sudoku prvenstvu nije organizovano timsko takmičenje.

Prag, 2007.
Svoj najbolji dosadašnji rezultat u rešavanju sudokua ekipa Srbije zabeležila je u Češkoj 2007. godine, na drugom svetskom sudoku prevnstvu. Reprezentacija osvaja 10. mesto, a još bolji rezultat ostvaruje Nikola Živanović drugim ulaskom u finale i osvajanjem 5. mesta u konkurenciji 141 učesnika iz 32 zemlje. Dragan Stojanović bio je 48., Dragan Tolomanoski 57., Vesna Jovanović 76. i Bojana Vojnović 112.

Tomas Snajder postao je svetski šampion, drugo mesto osvojio je Japanac Juhei Kusui, dok je trećeplasirani bio Peter Hudak iz Slovačke. Ekipnu pobedu osvojio je Japan, drugi je bio SAD, a treća Češka.

Goa, 2008.
Na trećem prvenstvu sveta u dalekoj Indiji, srpski sudokisti u ekipnoj konkurenciji osvojili su 13. mesto. U pojedinačnom nadmetanju Nikola Živanović bio je 18., Bojana Vojnović 39., Dragan Tolomanoski 41. i Dragan Stojanović 47. Učestvovalo je 89 takmičara iz 30 zemalja.

Prvenstvo je proteklo u apsolutnoj dominaciji Tomasa Snajdera, koji je uz drugu titulu prvaka sveta, pridodao i trofej za najbolje rešavanje klasičnog sudokua. Drugo mesto ponovo je osvojio Juhei Kusui iz Japana, a treći je bio Jakub Ondrušek iz Češke. U ekipnoj konkurenciji prva je Češka, drugi Japan, a treća Nemačka.

Нема коментара: