23. 4. 2009.

SRPSKI SUDOKISTI PUTUJU U SLOVAČKU

Sudoku reprezentacija Srbije večeras kreće put Žiline, gde se od 24. do 27. aprila održava 4. prvenstvo sveta u rešavanju sudokua.

Svaki put pre odlaska na veliko svetsko takmičenje govorimo o željama i ciljevima članova ekipe. Na prethodnom logičkom prvenstvu u Minsku postavljeni cilj je ispunjen - ekipa je osvojila 8. mesto! Kapiten Zoran Tanasić ovog puta poručuje:

- Očekujem da Nikola osvoji bar 3. mesto, jer je na prethodnim šampionatima bio jednom deveti i jednom peti,
- S obzirom na to da ima 36 polufinalista, među njima treba da se nađu još dvoje naših,
- "A" tim mora ući u finale u timskoj konkurenciji,
- Očekujem i da "B" tim Srbije bude najbolji "B" tim sveta.

Nastojaćemo da kao i prošli put nađemo vremena da se javimo ljubiteljima logike u Srbiji sa, nadam se, odličnim vestima iz Slovačke.

31 коментар:

Анониман је рекао...

Sad kad citam ovu najavu, ciljevi deluju prilicno zahtevni, ali ako mi ne verujemo u nas ko ce onda?. Iskreno, obzirom da sam prvi put clan naseg nacionalnog tima imam prilicnu tremu, narocito na planu da ne umanjim ucinak B tima. jedina mi je uteha da gaja uvek nesto zabrlja :-), mada ce mozda ovaj put da zablista i da nas sve prijatno iznenadi.
Moja licna procena je da bane moze biti najprijatnije iznenadjenje ali videcemo.
Gisa je opet bio van karantina i priprema, tako da ce na prvenstvu imati "poseban" tretman.
I na kraju stvarno se iskreno nadam, da necemo razocarati nase clanove i navijace i da nece biti nekih kikseva ala ceda:-)
zorant

Анониман је рекао...

Srecno!!!
Ero

Анониман је рекао...

Mogu samo da kažem da su to ciljevi koji su ostvarljivi, a da li će biti realizovani, zavisiće od raznih faktora, uključujući i sreću (na logičkim takmičenjima sigurno je manje bitna nego recimo na kvizovima, ali ipak ima značaja).

Nema razloga da se brinete - redovno vežbate, postižete lepe rezultate na internet takmičenjima, a osim Branka imate već svi i neko iskustvo sa međunarodnih takmičenja... Dakle, samo hrabro i borbeno, jer kad čovek zna da se maksimalno trudio onda nema šta sebi da zameri.

Srećan put i mnogo uspeha!
Arvidas Veljić

Nenad је рекао...

Svi za jednog, jedan za sve!

rimodech је рекао...

evo, ja verujem u vas!
(iako pominjanje onih kikseva... hmmmm... :))

nek' se ostvari tri frtalja zokijevih ciljeva i napravicemo vam docek ispred skupstine grada. srecan put, lep provod, uzivajte... a sledeci pregled svetskih prvenstava nek' sadrzi recenicu: 'svoj najbolji dosadasnji rezultat u resavanju sudokua ekipa srbije zabelezila je u slovackoj...'

Анониман је рекао...

Срећно на такмичењу! Нема сумње да ћете забележити запажени резултат. С нестрпљењем очекујемо прво јављање.

Марко

Анониман је рекао...

Срећно!

Софија

rimodech је рекао...

po zavrsetku prvog takmicarskog dana u slovackoj, imamo i prve nezvanicne informacije... od kapitena zokija licno. odakle da krenem? od najlepse vesti? ok, tako cemo...

u ekipnoj konkurenciji, A tim trenutno zauzima fenomenalno trece mesto!!! sa sitnom prednoscu u odnosu na prva dva pratioca, ali i sa znacajnom u odnosu na sestoplasiranu ekipu. ne znam kol'ko timova ide u finale, al' nakon jos jednog sutrasnjeg seta, ono ne bi smelo da im umakne. ni B(eogradski) tim ne zaostaje puno. i oni imaju sjajan rezultat i trenutno su na deobi 8.-12. mesta.

sto se individualne konkurencije tice, ukoliko ne bude nekih vecih pomeranja, imacemo dvojicu polufinalista: nidza nastavlja takmicenje sa 19., a bane sa 33. pozicije. pored toga, zablistao je i gaja: ne mogu bas tacno preneti (jer ovaj telekom bezobrazno dere za roaming razgovore) u kom je to setu bila potrebna brzina da bi se uslo u neko malo polufinale/finale, ali gaji je to poslo za rukom (i olovkom).

sutra ocekujemo nove vesti, nadam se jos lepse nego ove danasnje. cestitke svim reprezentativcima na dosad postignutim rezultatima i puno srece, koncentracije i 'ladne glave u nastavku...

za 'radio logika', zoki na terenu i rimodech u studiju... laku noc!

Анониман је рекао...

Jupiii... Samo napred!

Ja sam zauzeo 15. mesto na prvenstvu Srbije u igranju monopola :)

ZR

rimodech је рекао...

kao i uvek kad se krene sa nezvanicnim informacijama, ispostavi se da su netacne... bilo je ne bas sitnih pomeranja u individualnom poretku, tako da je broj nasih polufinalista promenjen. kapiten je ipak ispravno prognozirao: troje polufinalista! nidza 11., bane 27. i gisa 34.!
(opet) nezvanicno, plasman ostalih je sledeci: bojana 59., gaja 62., zoki 76. (od, cini mi se, 125 takmicara).

do sada bi trebalo da je zavrseno polufinale, kao i poslednji timski set, pa nestrpljivo iscekujemo nove vesti...

p.s. cestitke monopolisti! jel' se beograd nalazi na tabli il' se igra na staroj?

rimodech је рекао...

ako ja nastavim da pisem ovakve vesti, neko ce misliti da izmisljam :)

dakle, polufinale je zavrseno, dvojica nasih u finalu: nidza i bane. nasa reprezentacija jedina sa dvojicom finalista. A tim na deobi drugog mesta pred ekipno finale. verovatno je nemoguce da padnu ispod petog, a ocekuje se medalja. B tim u prepodnevnom setu pokvario plasman i sad su dvadeset i neki.

jos samo maaaalo pribranosti...

Анониман је рекао...

Igralo se na srpskoj tabli, na kojoj je najskuplja ulica Kralja Milina, a najjeftinija Ustanička.

Video sam i garnituru sa svetskim gradovima, na kojoj se Beograd visoko kotira (zelena boja, pored Pariza i Kejptauna, košta 300).

Анониман је рекао...

Oho, sad sam video novu vest. Bravo za naše!

Анониман је рекао...

Iz Žiline u Slovačkoj, gde je prethodnih dana održano Svetsko prvenstvo u rešavanju sudokua, stigle su fantastične vesti. Naš reprezentativac Branko Ćeranić napravio je senzaciju i osvojio srebrnu medalju, Nikola Živanović je zauzeo četvrto mesto, a "A" ekipa Srbije (Živanović, Ćeranić, Tolomanoski, kapiten Tanasić) osvojila je bronzanu medalju!!! Bravo za "orlove"!

Opširnij izveštaj i utiske naših reprezentativaca čitaćemo kad se vrate iz Slovačke. Ovo je nešto fenomenalno, posebno kad se ima u vidu da je Branko u polufinalu krenuo sa 27. mesta iz kvalifikacija, a da je Nikola (od koga se i očekivalo da se bori za medalju) u polufinalu startovao sa pozicije broj 11. Ispostavilo se da je Nikoli opet za dlaku izmakla pojedinačna medalja, ali sigurno da će mu utehu predstavljati ekipna bronza.

Još jednom, bravo za naše majstore sudokua!

Vest pustio:
Zoran Radisavljević

Анониман је рекао...

Bravo, sudokisti!!! Čestitke za veliki uspeh! :)

Sofi

(P.S. Znala sam da je Milin kralj, ali ne i da mu je tako skupa ulica na tabli Monopola!)

Анониман је рекао...

Hahaha... Nisam ni primetio da sam napisao kralj Milin umesto kralj Milan :)

Nenad је рекао...

BRAVO MAJSTORI!!!!!!!!!!!!!

Nenad је рекао...

Inače, Tanjug objavio, Politika prenela...

Анониман је рекао...

Jedva čekamo izveštaje sa detaljima! B R A V O!

Sofi

Анониман је рекао...

Izašao je i tekst u "Tajmsu". Kažu da je finale bilo kontroverzno, a bivši šampion Tomas Snajder, koji se nije ni plasirao u finale, da je bilo farsa... Ko ih jebe! :)

http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/games_and_puzzles/sudoku/article6175809.ece

Vesna је рекао...

BRAVO MAJSTORI !!!

Анониман је рекао...

Rimodech, gde je zavrsni komentar. Sjajno si obavio posao komentatora, ubuduce te vodimo da izvestavas sa lica mesta.

zorant

p.s. opsirnije od nas sutra, hvala svima na cestitkama u ime ekipe

Branko је рекао...

Ne znam da li vama ostalim ljubiteljima zagonetki i sudokua rešavanje pomaže u svakodnevnom životu, ali za mene sam siguran da nije tako (počev od zapostavljanja porodičnih obaveza i svađa sa ženom, preko bolova u vratu od noćnog rešavanja u neudobnom položaju, do pitanja moje ćerke: "A moraš li stalno da rešavaš brojiće? Mogli bi malo da se igramo...").
Ja rešavam sudoku nešto manje od dve godine i ono što volim je mentalni napor tokom rešavanja i rezultat tog napora(siguran sam da je Nidža primetio to dok sam rešavao drugi zadatak u štafeti). U svakom slučaju drago mi je da me je prijateljica Marija pre dve godine nagovorila da počnem da rešavam sudoku i zbog postignutog rezultata na takmičenju, "majstore" koje sam dobio u Slovačkoj od timskih kolega u nedelju i ponedeljak, druženja tokom ova 4 dana u Žilini i na putu...
Posebno mi je drago da sam jedan od tvoraca najvećeg uspeha srpskih logičara na prvenstvima sveta i da Srbija pored drugog na svetu ima i čoveka koji je u januaru bio bolji od drugog na svetu i čoveka koji je u skoro svakom setu bio bolji od drugog na svetu.
Timska bronza mi je posebno draga, jer je kao što je to Nidža lepo primetio, timski uspeh prvog popodneva pretvoren u dobar pojedinačni rezultat na "Nightmare in Žilina" i kasnije polufinalu i finalu. Na žalost nema snimaka, kako rešavamo timske zadatke i smejemo se dok sva trojica upisujemo brojeve u isti zadatak (osim prokletih domina koje su nam mogle doneti zlato), kako Giša rastura kocku dva minuta pre isteka vremena...
Branko "Skywalker" Ćeranić

P.S. Inače nikad nisam voleo da me zovu Bane, ali sad stvarno nije važno.

Анониман је рекао...

Zdravo svima,

obećao sam izveštaj sa prvenstva za juče, ali bio sam premoren i sa temperaturom (srecom prvenstvo nije bilo u Meksiku) pa i nisam zabrinut.

Ovo je bilo za mene (nadam se da ce i ostali izneti svoje utiske) najnapornije prvenstvo, teže i od cuvenih 24 sata. U odlasku u putu 14 casova u povratku 14 casova a izmedju toga nas je organizator držao sva tri dana na instrukcijama ili takmicenju sat dva iza ponoći. Naravno rešavanje zadataka startuje u 9 ujutru. Ipak sve smo to pregurali, što je na opšte iznenadjenje i Giši poslo za rukom.

Krenuli smo 23 uveče u 10 iz Beograda Svratili smo kod Nikole da vidimo "tatino blago" nazdravimo i krenemo sa skromnim očekivanjima (osim kapitena) u Žilinu.
Naša ekipa je kao i uvek avanturistička pa smo Branko i ja ispunili želju ostalim članovima da vozimo lokalnim putevima a ne autoputem. Put nas je vodio kroz pitomu prirodu Madjarske, gde su nam srne tri puta iskočile na put a poneku lasicu, ježa, lisicu i ostalo da ne pominjemo. Dok sam vozio, inspirisan presretačima, Gaja je sve vreme objašnjavao i nabrajao šta je imao od kućnih ljubimaca i da mu je najžalije što mu je kornjaca pobegla (mora da je radio sudoku :-). Nikola mu je logično predložio da nabavi puža.

Posle više puta promašenih skretanja, propraćenih Gajinim "pa gde može bosanac da bude navigator". Bez obzira na to moto ekipe je bio "Srbija na dobrom putu" pa smo 24. posle 12 časova stigli u Žilinu.

U povratku je bilo slično jedino što sam ja vozio sve vreme, jer posle gajine vožnje od neka dva sata ka žilini nisam više mogao da ubacim menjač u brzinu.

Taj prvi dan je protekao u skromnim pripremama(nikako nismo uspevali da se kompletiramo), ali je pokazao i veoma ozbiljan pristup Branka i Gaje.

Posle obaveznog programa za objašnjenje pravila i instrukcija za takmičenje postalo nam je jasno da će nam sva priprema pasti u vodu jer domaćin nije dozvoljavao na stolu ništa osim olovke i gumice, i veoma je insistirao na formi.

Prvi deo prvog dana je bio predvidjen za individualne setove. Posle prvog seta u timu je vladala razočaravajuca atmosfera, niko nije bio zadovoljan uradjenim. Opšta konstatacija da su zadaci bili preteški odnosno da se dobar broj njih nije mogao uraditi bez pretpostavki. Posle drugog seta ista priča osim za Gaju koji je uspeo da se plasira u malo polufinale na osnovu rezultata samo iz drugog seta. Treci set je malo popravio raspoloženje, nažalost ne i Gaji koji je čist logički zadatak radio njegovim čuvenim pretpostavkama i naravno nije ga uradio.

Drugi deo dana je bio presudan za uspeh ekipe i pojedinaca. Timski setovi su nam krenuli odlično i odmah od prvog objavljivanja tabela pa sve do kraja Srbija je delila drugo mesto sa Českom. O zadacima ne treba trošiti puno reči. Prvi set u celosti rešilo dvadesetak ekipa, drugi set samo madjari, u trecem setu uspešni su bili samo slovaci, česi i mi. Četvrti set imao je 10 zadataka, 22 ekipe su rešile 9 zadataka a samo japanci i taj deseti (vec pominjane domine). Finalne zadatke nije rešila nijedna ekipa. Zadaci ili prelaki ili preteški odnosno slabo odmereno vreme opredeljeno po setovima.
Naravno kako nama tako i drugima i mislim da smo još jednom pokazali osobine koje krase naš narod snalažljivost i prilagodljivost.
B tim je dostojno pratio A tim i posle prva tri seta je bio najbolji B tim i držao visoko 8 mesto. Onda je dosao četvrti set sa dominama, gde se Gaja zaigrao, i pored 8 uradjenih zadataka, nažalost zbog jednog neuradjenog zadatka (osmosmerke) smo pali celih 15 mesta tako da smo takmičenje zavrsili kao 23 od 46 ili kao peti B tim(da smo uradili taj zadatak a mogli smo ostali bi na 8 mestu). Gaja ce za ovo morati da se vadi na narednih 15 prvenstava i to isključivo u B timu.
Ovi rezultati su podigli duh u ekipi, ali su se opet zadovoljavali malim ciljevima, tako da sam to veče, pre noćnog seta, zahtevao 7 medalja. Optužen da je to neprihvatljivo, pristao sam na kompromis i insistirao na 6 komada čvrsto ubedjen da će tako i biti, kao i trojica polufinalista.
Doneli smo 5 (3 timske+kapitenska i Brankova). Ako dodamo i dva pehara došli smo opet na brojku od 7 komada, sve zavisi od toga kako ko broji.

Posto Nikolin blog čitaju mnogi, imali smo komentare od takmičara iz drugih zemalja u smislu šta sam ja nalupetao kao ciljeve pre takmičenja (kako Gaja reče baba vang(l)a). Posle takmičenja dobio sam ponude da pišem ciljeve i za druge timove, što sam ja naravno ljubazno odbio.

Uz jasno postavljene ciljeve karantin je i ovoga puta bio uspešan, doduše malo blaži, bilo je i dopinga, neko malo pivo pa uspesno dalje, neko veliko pivo pa neuspesno, pa ostaje samim članovima da uvide valjanost kapitenskih saveta.

I da ne zaboravim, kapiten je uspešno položio test iz početnog engleskog kada je predstavljao ekipe. Nažalost ne može se isto reći za Nikolu i njegov meč sa čuvenom slovakinjom "Borovičkom" ali mislim da će u revanšu odneti pobedu.

Da sumiramo: Više nego dobri rezultati, ostaje žal za Nikolinim trećim mestom od kojeg ga je delilo samo 46 sekundi. Za utehu prvi put se okitio timskom medaljom kojoj je sigurno najvise doprineo a za podstrek moje predvidjanje da ce doneti bar jos jednu iz Antalije

Članovi me u povratku upitaše šta sad, za sledeće prvenstvo kakvi su ciljevi, nije dobro što smo smo treći sad se mnogo očekuje od nas! Odgovor verovatno pretpostavljate ZLATO!!!

kapiten

Анониман је рекао...

da ne zaboravim,

da se zahvalim cedi na prelepim izvestajima sa prvenstva,Nikoli za veceru u povratku, Zoranu sto nam je organizovao gostovanje u beogradskom programu, i svima ostalima na podrsci i cestitkama sa zeljom da svi uzmete vise ucesca u radu saveza ali isto tako i u resavanju zadataka jer cemo time jos vise dici nivo nasih takmicara.

kapiten

Branko је рекао...

Gaja vozi odlično, ne znam doduše, šta radi sa menjačem, ali pratio me je taman kako treba, čak i kada smo mi mašili put, više zbog mene, nego zbog navigatora. Posebno, Gaja vozi i preko 100, tako da se mnogo brže i normalnije vozi...

Анониман је рекао...

pocinjem da sticem utisak da su se clanovi udruzili protiv kapitena.

Branko је рекао...

Pogrešan utisak, a i komentari su od samo jednog člana.

Branko је рекао...

Pročitao sam malopre Snyder-ove komentare na njegovom blogu. Najveći deo je prilično realan, mada ima i preterivanja. Nisam detaljno proučavao njegove predloge, ali mislim da bi mogli da bacimo neki komentar na WPC forumu, gde je čini mi se takođe to postovao.

Анониман је рекао...

Izasli su rezultati. Vidi se da imamo isti broj bodova kao i Ceska. drugo mesto smo izgubili na prvom finalnom zadatku 3D sudoku koji nisu resili ni cesi ni mi, ali su oni upisali 19 tacnih cifara a mi 14. Najveca stvar je sto organizator nije pre resavanja zadatka rekao pravila odnosno da ce se bodovati tacno upisani brojevi.
Sitnica od srebra
kapiten

Branko је рекао...

Na našu žalost, pisalo je u Rules of Ranking koje nismo prostudirali dovoljno dobro pre pojedinačnog polufinala i timskog finala.
Nauk, za sledeća takmičenja...