5. 2. 2010.

"POLITIKA" SROZALA KRITERIJUME

Dnevni list "Politika" prvi je srpski štampani list koji je pre nekoliko godina uveo sudoku zagonetke. U početku su to bili veoma kvalitetni zadaci, a dodeljivale su se i nagrade za najbrže i najspretnije čitaoce. Redovna rubrika za ljubitelje sudokua i danas postoji, ali je kvalitet zagonetki dramatično opao, preuzimaju se neprovereni zadaci sa interneta, a veličina mreže je izuzetno mala za papir tog formata.

Svi koji su pokušali da reše zadatak iz jučerašnjeg broja, mogli su i da dube na glavi, ne bi uspeli da ga reše jer su se u četvrtoj koloni ponovile dve šestice. Ništa čudno, dešava se to vrlo često, ne samo u "Politici", podvale nam serviraju i drugi listovi. Nedavno me je društvo zamolilo da im se dokažem rešavajući jedan "teški" zadatak iz lista "Alo". Mogao sam propisno da se obrukam da u poslednjem trenutku pre odustajanja nisam primetio da zadatak ima grešku.

Dokaz da su i čitaoci "Politike" prestali da se igraju sudokua pronašao sam u današnjem broju. U rešenju od juče greška nije ispravljena. Dve šestice u četvrtoj koloni sasvim prirodno prikazane su kao rešenje jučerašnjeg zadatka, a tu "vrište" i dve devetke i ko zna šta bih sve još video da nisam odmah zatvorio novine. Ugled koji "Politika" uživa već duže od jednog veka ne zaslužuje takvu aljkavost čoveka ili ljudi koji "brinu" o toj rubrici.

Нема коментара: