1. 7. 2010.

MOJI ZADACI (20)

INDIREKT
U subotu se, kao što znate, povodom drugog rođendana Logike ovde održava enigmatsko takmičenje. Svi su dobrodošli, početak je u 10.00 časova, a ovde se podsetite propozicija. Svi koji u toku takmičenja pošalju tačno rešenje barem jednog zadatka dobiće lepu nagradu - privezak za ključeve sa znakom bloga. Za pobednika je obezbeđen i paket kozmetike.

Uz zadatak za ovu nedelju sledi i kratak pregled zagonetki koje će se naći na takmičenju, kao i uputstvo za slanje rešenja. Maksimalno možete osvojiti 150 bodova.

1. POTIRALJKA (3 boda)
Treba da precrtate sve parove istih slova, a od preostalih slova anagramiranjem pronađite konačno rešenje koje je tematski vezano za navedene pojmove.
Kao odgovor napišite rešenje potiraljke.

2. BELA UKRŠTENICA (20)
Klasična bela ukrštenica 15x10 sa šest tematskih pojmova, čiji opisi nisu dati. Brojevi u zagradama označavaju broj crnih polja u tom redu ili koloni. Za svako pogrešno slovo ili prazno polje oduzima se 0,5 bodova.
Kao odgovor napišite sve reči horizontalno, uključujući i jednoslove.

3. PALINDROMI (5+5+5)
Od datih slogova treba da sastavite tri palindromne rečenice koje se čitaju isto u oba smera. Sve tri rečenice imaju po 19 slova i na određeni način tematski su vezane za jedan pojam koji će biti dat. Pažnja, tri sloga su uljezi!
Kao odgovor napišite sve tri rečenice.

4. ANAGRAMI (2+2+5+12)
Svaki anagram je ilustrovan, što će mnogo pomoći u rešavanju. Iznad svakog anagrama u zagradi je dat broj slova u svakoj reči rešenja.
Kao odgovor napišite rešenja anagrama.

5. ISPUNJALJKA (8)
U pitanju je lik 6x7 u kojem reči upisujete samo vodoravno. Opisi za ispunjaljku su pomešani. Kada ih pravilno unesete, u osenčenim poljima odozgo prema dole dobićete zanimljivo rešenje.
Kao odgovor napišite pravim redom svih 6 reči.

6. MAGIČNI KVADRAT 7X7 (10)
Opisi za magični kvadrat su pomešani. Za svaku reč na pravom mestu dobijate 1 bod, a za kompletno rešenje svih 10 bodova.
Kao odgovor napišite pravim redom svih 7 reči.

7. MOZAIK KVADRATI (10+10)
Od datih reči sa liste treba da odaberete 12 pravih koje se uklapaju u dva magična kvadrata 6x6.
Kao odgovor za svaku mrežu napišite pravim redom svih 6 reči.

8. REBUSI (3+10)
Obe zagonetke su klasični rebusi. Iznad slike biće naveden tačan broj slova u svakoj reči rešenja, a fraze neće biti date.
Kao odgovor napišite rešenja rebusa.

9. INDIREKTI (3+6+6)
Iznad svakog indirekta biće naveden tačan broj slova u svakoj reči rešenja, a fraze neće biti date.
Kao odgovor napišite rešenja indirekta.

10. PANGRAMNA UKRŠTENICA (25)
U prazna polja upišite svih 30 slova azbuke. Sve reči na određeni način tematski su vezane za pomoćni ključ ispod ukrštenice. Brojevi u pomoćnom ključu rastu po azbučnom redu (npr. ako je pod 1 jedan slovo G, pod brojem 2 može se pojaviti samo slovo koje sledi po azbuci D, Đ, E, Ž...).
Kao odgovor napišite prvo sve reči vodoravno, zatim uspravno i na kraju rešenje pomoćnog ključa.

8 коментара:

Раде Гољовић је рекао...

Тек од скоро сам се укључио на Енигмину радионицу па не знам шта је ИНДИРЕКТ, а и не разумем најбоље ПОТИРАЉКУ па би добродошао мали пример...
Хвала...

Nikola Živanović је рекао...

Naravno. Indirekt, kao što sama reč kaže, treba da indirektno navede na rešenje. Npr, sećam se dobrog indirekta čija je postavka glasila BIBER ALEKSANDRU, a rešenje je PAPARACI (papar Aci).

Potiraljka je još jednostavnija. Evo postavke od prošle godine: GODINA DANA RADA DOBROG BLOGA. AKO! Kad precrtaš sve parove istih slova preostaće ti 6 slova od kojih treba da složiš rešenje LOGIKA.

Раде Гољовић је рекао...

Аха... контам...
Хвала, Велики Мајсторе!

Раде Гољовић је рекао...

Покушавам да решим овај индирект са сличице и не иде... Само ми реците да ли исправно размишљам.

Дакле, пошто има три тачкице, претпостављам да реченица треба да се настави смислено. Нпр: "није до слова, ВЕЋ ДО БРОЈЕВА"... Наравно, ово је глупаво па треба да смислим нешто друго...

Даље, оно (5,4), је л то кључ или фраза, односно шта би било у поставци за ПАПАР АЦИ? Да ли (5,3) или (1) за решење?

Dejan Minić је рекао...

Rade, na dobrom si putu. Samo ovo "već do brojeva" malo obrni, okreni... 5,4 se odnosi na rešenje.

Nikola Živanović је рекао...

Uz indirekt obično ide i fraza, ali ovaj put je nisam stavio jer očekujem da ćete posle takmičenja reći da su sva tri zadatka laka i da fraza nije bila potrebna. Za ovaj indirekt fraza je 2-5-2.

Giša је рекао...

Fraza ti je 2,5,2 ali na takmičenju nema pomoći :)

Анониман је рекао...

DOBRO JAJE
Nikola Milićević