5. 7. 2010.

REZULTATI "EVERGRINA"

Noćas je završeno takmičenje u rešavanju klasičnih logičkih problema koje su indijski zagonetači nazvali "Logičkim evergrinom".

Uvek zelene zagonetke rešavalo je 138 ljudi iz celog sveta, među njima i šestorica naših. Evo rezultata:

7. Nikola Živanović
32. Jovan Novaković
35. Branko Ćeranić
79. Zoran Tanasić
89. Rade Goljović
90. Danijel Milošević

Pobedio je Hideaki Jo iz Japana koji je svih 25 zadataka rešio za manje od 65 minuta. Iza sebe je ostavio Ulriha Fojta i Tomasa Snajdera. Rezultate pogledajte ovde.

Za dve nedelje na ovom sajtu održava se takmičenje u rešavanju sudokua. Biće dosta klasičnih zadataka. Instrukcije su postavljene ovde.

8 коментара:

Анониман је рекао...

Cestitke Nikoli za odlicno 7 mesto u tako jakoj konkurenciji. NI moj rezultat nije bio nista bolji od "donje grupe" sa skromnih 405 bodova.
Zoki1963

Kontrolor је рекао...

Bravo Nikola! Šteta za ovih 16 min.

Ja sam "zelene" uradio iznad očekivanja, a čini mi se da strelice i magnete 2 ne bih ni za još 100 min.

Nikola Živanović је рекао...

Druge strelice su bile mnogo lakše od prvih, a drugi magneti su imali caku koja otvara zadatak i posle se rešava brzo. Najviše vremena mi je trebalo za ono zacrnjivanje.

Анониман је рекао...

Slazem se sa oba gornja komentara. Ni ja ne kapiram magnete, nisam nasao nikakav sistem da uopste zapocnem resavanje. Moracu ocigledno to puno da vezbam.
Sto se tice strelica, srecom drugi zadatak (ne znam zasto je nosio vise poena) je bio stvarno lak jer je imao puno nula.
Zoki1963

Kontrolor је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Kontrolor је рекао...

Pa da, mislio sam na prve strelice, strelice 2 sam i ja rešio :) Bilo je dosta laganih zadataka, ali "caku" za druge magnete još nisam otkrio :(

Nikola Živanović је рекао...

Kod magneta je fazon bio u koloni 2,5. Treba smestiti pet minusa, dva sigurno idu u prvi i šesti red, a treći ide u deveti ili deseti red. Osim toga, još dva vertikalna magneta moraju da budu puni. E, sad, ne mogu da budu puna ona dva vezana magneta između prvog i šestog reda, jer su oba omeđena minusima, što znači da je opet siguran naelektrisani magnet u toj koloni u 7. i 8. redu. Tako smo otkrili da peti minus u toj koloni mora da bude u poslednjem redu, a magnet iz devetog reda ostaje prazan. Sad, pošto je taj u devetom redu prazan, a red glasi 4,3, oba magneta koja dolaze odozdo iz poslednjeg reda moraju da budu naelektrisana. Tako saznajemo ceo donji red i sve se otvara. Nadam se da ste me ispratili.

Kontrolor је рекао...

Svaka čast i hvala na trudu. Što reče Zoki, ovo treba malo vežbati :)