26. 9. 2010.

OD SUTRA KVIZOVKAŠKI SPEKTAKL NA BLOGU

Na blogu sutra počinje prvi internet turnir u kvizovci na ovim prostorima. Učestvuju četvorica majstora ove igre, Slavko Bovan, Marko Obradović, Zoran Radisavljević i Luka Pavičić. Sudija turnira je Rade Goljović.

Turnir se igra po Bergerovom sistemu, a u prvom kolu sastaće se Bovan - Pavičić i Obradović - Radisavljević. Prvo kolo počinje u ponedeljak u 18.00 časova kada će igrači dobiti prva slova. Od tog momenta belima počinje da teče vreme za odigravanje poteza.

Važe skoro sva pravila kao i u redovnoj partiji velike kvizovke, uz nekoliko manjih izmena. Igrači će saopštavati potez kroz komentar tako što će navesti početno polje na tabli i smer (npr. „b12 horizontalno – JELEN“).

Za odigravanje poteza igrač ima na raspolaganju 24 sata od momenta izvlačenja protivnikovih slova. U slučaju da prekorači vreme, smatraće se kao da je propustio potez. Nadam se da do ovoga neće doći, a igrači koji unapred znaju da će biti odsutni na period duži od 24 sata odložiće svoje partije.

Sudijska odluka o priznavanju ili nepriznavanju reči na eventualnu žalbu biće konačna. Kazna za igrača koji izgubi spor je oduzimanje 10 bodova. Ne očekujem žalbe na turniru, pre svega jer igrač ima dovoljno vremena da kod kuće u rečnicima ili na internetu proveri ispravnost svoje reči.

Dok traju partije na glavnoj strani biće dve table, pored kojih će stajati trenutni rezultat i slova koja su na trenutno na raspolaganju igračima. Unosiću promene na tablama čim primetim da je igrač odigrao potez.

Komentarisanje partija je slobodno, rekao bih čak i poželjno, ali vodite računa da to nikako ne utiče na tok igre. Verujem da će ovaj eksperimentalni turnir biti uzbudljiv i neizvestan do poslednjeg poteza, a u zavisnosti od reakcija nakon turnira moguće je da ćemo ovde napraviti veliki internet turnir za sve zainteresovane. Svi koji želite da se podsetite osnovnih pravila kvizovke, možete ih naći ovde.

2 коментара:

Nikola Živanović је рекао...

Još par informacija. Rade je izvukao slova potrebna za obe partije. Obojica imamo nizove slova i onaj koji prvi primeti odigran potez postavljaće ih. Rade će to činiti kroz komentar, a ja direktno u postu. Dva čoveka pokrivaće više vremena na internetu od jednog. Ipak, ako neko odigra potez u 3 ujutro ne može da očekuje da će odmah dobiti nova slova i da će protivniku tog momenta krenuti vreme, već će to najverovatnije biti oko 8 ili 9 sati. Slova će biti saopštavana po redosledu izvlačenja.

Nikola Živanović је рекао...

Džoker će ipak biti manki, lepše je. E, pa onda srećno učesnici, kreće tačno u 18.00.