28. 9. 2010.

DVE PARTIJE KVIZOVKE

BOVAN - PAVIČIĆ




















Slova na raspolaganju
Bovan: E A Z N A E A M Č O
Pavičić: R U U P M I K G M O


OBRADOVIĆ - RADISAVLJEVIĆ



















Slova na raspolaganju
Obradović: A K G Ž N E A E @ @
Radisavljević: S S A P A Z J K T J

213 коментара:

«Најстарије   ‹Старије   201 – 213 од 213
Slavko је рекао...

Zamoliću kolege koji imaju Rečnik SANU da dojave šta ta knjiga kaže povodom IZMERAVATI, IZMERAVANJE i IZMERAVAČ.

Luka је рекао...

Izvor je OK, Slavko, no u ovom tekstu se javlja izraz IZMJERAVANJE, iz koje si ti, vjerovatno, "napravio" zanimanje, i k tome još dodao negaciju.

Pitam se ovdje da li je takva izvedenica OK?

Molio bih poštovane posjetitelje bloga (Goljević, Živanović, Radisavljević, Obradović, Nedić, Giša, Živanović, Obradović ...), ukoliko su još prate ovu (ne)zanimljivu partiju da dadu svoj komentar.

Jovan Nedić је рекао...

Ukratko, Rečnik SANU bilježi glagole i glagolske imenice izm(j)eravati, izm(j)eravanje - izm(j)erivati, izm(j)erivanje, ali ne bilježi izvedenice izm(j)eravač i izm(j)erivač.

Možda bi se mogla primijeniti analogija prema: usmjeravati - usmjeravač i usmjerivati - usmjerivač (zabilježene u Matešićevom odostražniku).

Čini se, ipak, da izvedenice od takvih glagola na -irati "bolje zvuče", nego od glagola na -arati. A postoji li neko tvorbeno pravilo s tim u vezi, nisam (is)traži(va)o.

Luka је рекао...

Slavko, izvor je OK, i u njemu senalazi glagolska imenica IZMJERAVANJE, iz koje si ti vjerovatno "izveo" zanimanje, te dodao negaciju.

Ne znam kako bi prošla ovakva izvedenica na hrvatskim turnirimaa, gdje su ipak slobodnija pravila, bar što se tiče prefiksa.

Stoga bih molio poštovane učesnike turnira (Goljović, Živanovića, Radisavljević, Obradović), ako i vjerne goste (Giša, Vidan Nedić, Spahić ...), ako još uvijek prate ovu (ne)zanimljivoj partiji INTERNET KVIZOVKE, da daju svoj stav o riječi NEIZMJERAVAČ.

Da se razumijemo, meni ovdje uopće nije bitan ishod ove partije, već stvarno želim Vaše razmišljanje u ovom slučaju (izvedenice i negacije).

Unaprijed (i unazad) se zahvaljujem svima na razumijevanju i suradnji, i oprostite, mi ako sam kroz svoje komentare, koga uvrijedio. Ako je takvo što mi se omaklo, vjerujte nije bilo u zloj namjeri. Ja sam turnir svatio kao igru i zabavu, i trudio se biti maksimalno ozbiljan, ali i našaliti se ako treba.

Luka је рекао...

Oprostite na "dvostrukom" komentaru, no nije mi ga bilo na ekranu, pa sam mislio da nije odasla.

Hvala Jovane na tvom razmišljanju, bio si brz i ekspeditivan.

Jovan Nedić је рекао...

S tvorbenog stanovišta, rekao bih, moguća je riječ NEIZMERAVAČ. Ako bi, naime, nekome zatrebala riječ za nekoga (ili nešto) koji (ili što) ne vrši izmjeravanje, za razliku od nekoga (ili nečega) koji (ili što) vrši izmjeravanje, on bi vjerovatno napravio baš takvu riječ. Drugo je, naravno, pitanje da li će ikad, osim u kvizovci, nastati takva potreba.

Inače, u Matešićevom odostražniku letimičnim pregledavanjem našao sam samo dvije negacije imenica na -ač: nepušač i nepreživač. U "Feniksovom rječniku novih riječi" (odn. "Malom Kvizovom rječniku") takvih riječi ima više: nečitač, neletač, nepjevač, neproizvođač, neraspremač, nesamoupravljač, nevozač, nezagađivač.

Luka је рекао...

Hvala Jovane na trudu, uz vrlo lijepo i precizno objašnjenje izvedenice NEIZMERAVAČ.

Riječ se prihvaća, i ja odigravam zadnji potez, riječ za koju bih također voli čuti Vaš komentar, o prihvatljivosti "prolaza" iste.

b10 okomito: MAKROGIMP

Jovan Nedić је рекао...

A šta je GIMP?

Luka је рекао...

GIMP je grafički editor.
Više podataka na: http://en.wikipedia.org/wiki/GIMP

Jovan Nedić је рекао...

Ako se misli na GIMP kao na ime kompjuterskog programa (ja sam mislio da ta riječ ima i neko drugo značenje), onda ne vidim šta bi moglo značiti "makrogimp".

Kad sam prvi put pročitao riječ "makrogimp", pomislio sam da je izostavljeno jedno slovo i da je trebalo pisati "makrogimpl". O riječi "gimpl" postoji jedna zgodna priča vezana za kvizovku. Slavko zna za tu priču, a drugima ću je ispričati, ako ih zanima.

Slavko је рекао...

Citat prvog komentara:

Slavko evo ruke!

PS: Može remi?

27/9/10 18:02

Moj odgovor:
Možeeeee!
(Onako odoka, ne računajući čini mi se da smo otprilike egal. Ako je Luka raspoložen može tačno i da izračuja jer ja neću "uložiti žalbuĆ na gimplovanje)

Danas sam (opet) mnogo zauzet poslovima pa sam slabije pratio dešavanja.
Kada se sve sabere, i pored svih "neprijatnosti" partija je bila za uživanje.
Kada se malo priberemo Luka i ja ćemo izbaciti analizu.

Jovane, može priča o gimplu (stvarno je dobra i poučna). zahvaljujem.

Luka је рекао...

MAKROGIMP bi mogao biti veliki sveobuhvati grafički editor.

Drago mi je, Slavko, što partiju završavamo prijateljski u ležernom tonu. No, čemu remi? Ne prihvaćam! Smatram da smo mi obojica pobjednici ovog turnira, izdržavši sve Scile i Haribde.

Guštao sma igrati ovu partiju, punu obrata i poteza za uživanje, te me bi mi bilo ispod časti odigrati riječ ispod "duge devetke". Malo smaohvale nije na odmet, zar ne?

Dakako, da pri tome moramo zahvaliti, začetniku ovog projekta, Nikoli, koji je ostao s nama do kraja, te glavnom sucu Radi, koji je nažalost prerano odustao. Nadalje, moramo zahvaliti Zokiju i Marku, kolegama na drugoj ploči, koji očito nisu imali volje ni motiva da završe svoju partiju.

Također, hvala i ostalim gostima na bligu, te kritičarima naše partije, bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu, koji su bar meni bili poticaj da izdržim do kraja. Posebna zahvala kolegi Jovanu Nediću, koji nas je riješio nekih nedoumica, potrudivši se argumentirano dati svoje osvrte na naše "izmišljotine".

Za kraj, prije neke, kako Slavko reče, naše analize, čekam priču o gimplovanju, da vidim može li se u nju nekako ugurati moj "zavodnik".

Jovan Nedić је рекао...

Evo i priče o GIMPLU, prema citatima iz nekadašnjeg "Biltena ED dr Đorđe Natošević".

------------------------------
I. RADEMARov kvizovkaški turnir, Sombor, 25-27. II. 1994.

Posebnu pažnju privukla je reč GIMPL, koju je upotrebio Steva Miljević u partiji s Pavlovićem. Nakon što je iznenađeni sudija potvrdio da ona ipak postoji i nakon što je Miljević izjavio da je to nadimak bivšeg somborskog rvača Đorđa Kronića, juniorskog prvaka Jugoslavije i reprezentativca, te da ni on ne zna da li taj nadimak nešto znači, turnirskom dvoranom prolomio se urnebesan smeh. Gimpl je, prema Klaiću (i Rečniku SANU), germanizam za "pticu zimovku" (Pyrrhula pyrrhula), ali i za "benu, glupana, blesana". Sudeći prema brojnim naknadnim komentarima, gimpl će se dugo pamtiti.

("Bilten ED dr Đ. Natošević", VI, 19, 1-4 – Sombor, III. 1994)

------------------------------
Kvizovkaški turnir, Sombor, 26. III. 1994.

Zanimljivo je spomenuti da je u jednoj od partija Ivana Zečev upotrebila množinu GIMPLOVI od reči GIMPL, koja je na I. Rademarovom memorijalu izazvala najviše smejurije (v. 19. br.!). Također će biti zanimljivo spomenuti još i to da je pet dana nakon završetka Memorijala, u NIN-u od 4. III, objavljen članak "Jesen opozicije" Petra Ignje, u kome drugi podnaslov glasi - "Gimpel" (što je nemački original reči "gimpl"). Evo i dela teksta ispod tog podnaslova:

"Naivnost ne mora da bude toliko loša osobina, ona je čak divna za opisivanje u književnim radovima, ona izaziva, redovno, simpatije kod čitalaca (setimo se Singerovog junaka Gimpela), ali ona je u politici - vrbov klin." Preostaje nam još da saznamo iz kog Singerovog dela je Gimpel i da pročitamo to delo.

("Bilten ED dr Đorđe Natošević", VI, 20-21, 1-4 - Sombor, V-VII. 1994)

«Најстарије ‹Старије   201 – 213 од 213   Новије› Најновије»