9. 11. 2010.

ЈОШ О ПРВЕНСТВУ СРБИЈЕ У КВИЗОВЦИ

Квизовка - краљица енигматских игара, данас се у Србији игра ретко. Озбиљни квизовкашки турнири организују се, нажалост, само једном годишње. Због тога је сваки такав скуп празник енигматике. Тако је било и у недељу у Београду.

После 7 одиграних кола, табела 6. шампионата Србије за квизовкаше изгледа овако:

1. Марко Обрадовић 6 (бухолц 29), 2. Зоран Радисављевић 6 (26), 3. Велибор Марјановић 5 (29), 4. Никола Живановић 5 (25), 5. Ненад Савић 4 (24), 6. Зоран Котарац 4 (22), 7. Милош Шкарић 3 (29), 8. Иван Андонов 3 (26), 9. Драган Стојановић 3 (21), 10. Зоран Танасић 2, 11. Данијел Милошевић 1.

Судија турнира Раде Гољовић водио је и евиденцију о састављеним речима. Овај списак остаће као сведочанство и сећање на један леп и јак турнир српских квизовкаша.

ЈЕДАНАЕСТИЦЕ
ДРОМЕДАРСКИ, ЗАМАНДАЉЕНИ, ИМПРЕСАРИЈИ, ИСПРЕЖИВАТИ, КОМЕСАРИЈАТ, МАТЕРИЈАЛНЕ, НЕАМАТЕРСКО, НЕЂАКОВИЧКО, НЕИСПРОБАНО, НЕСПАМЕРСКА, ОСМАГРАМСКО, ПАПИРОЛОШКА, ПРВОЛИГАШКИ, ПРОЛАПОНСКИ, ПРОСТРЕЉАТИ, РОЂЕНДАНСКИ, УСКОВИТЛАТИ, ХУЛАХОПЕРКЕ.

ДЕСЕТКЕ
БАРБИКАСТЕ, БАУЕРОВСКО, ВАЗЕЛИНСКЕ, ДУПЕТАРСКЕ, ЕМПИРИЈСКЕ, ЖАРУЉАРСКИ, ЖУЖУЛОВСКЕ, ИЗГОРЕВАТИ, ИСКОРЕЊЕНО, КАМИЈЕВСКА, КАПЕТАНИЋИ, КИБИЦОВАЊЕ, КОРИДОРСКИ, МАГАШЕВСКИ, МЕТЕОРИСТА, НАЧЕЛНИЧКЕ, НЕБАНАТСКЕ, НЕДАТИРАЊЕ, НЕЗАМЕТНУТ, НЕТАПЕТСКИ, НЕТИКВЕШКЕ, НЕУМОБОЛНЕ, НЕУРАСЛОСТ, НЕУСТРАШИВ, НЕФРИВОЛНА, НИТКОВКИНИ, ОБЕСНАЖИТИ, ОПХРВАНОСТ, ПИКЕТИРАНЕ, ПИКИРАЈУЋЕ, ПОВАЉИВАТИ, ПОВЕСНИЧКИ, ПОЛУИСТИНА, ПОЛУОСТРВА, ПОНЕДЕЛНИК, ПРЕОКУПАНЕ, ПРИПЈЕВСКИ, РАСПЛАКАНЕ, САВИЈЕНОСТ, САОСЕЋАЈНИ, СЛАБОВИДНА, СЛАЈДОВСКА, СМАКНУТОСТ, СТРАДАЛНИК, СТРОЈАЧЕЊА, СТРОПОШТАН, ТЕРАЗИЈСКА, УГЊЕТАВАНО, УМАРИНИРАН, УМУСАВЉЕНЕ, УСЛИЈЕДЕЛО, ЏЕДАЈЕВСКА.

НЕПРИЗНАТЕ РЕЧИ
КОНУКТИВИТИС, АУТОЛОЈАЛНИ, ВАКУУМНОСТИ, ЗАДЈЕЛАНОСТ, НЕМАЕРОВСКА, НЕМУТУОВСКА, НЕПРЕОСИОНИ, НЕЦЕГЕРАСТА, ПАНТЕБАНСКА, ПОТКОРЕЊЕНИ, ПРЕХЕРБИРАН, САМОТЈЕРАЛО, САРАСТУРАТИ, ФИНТИЈЕРСКО, АУТОГОЛСКА, БРЕСМРТНИК, ДЕКАНИСАТИ, НАУГРЕЈАТИ, НЕВРАНОЛИК, ПОСПАНСТВО, ПРВОПРИСНЕ, ПРИДРЕНСКЕ, АКРИЛНОСТ, ГАЛАКСОВО, ПРЕБЕЖАТИ, ГОРЊАШКА, СТОШУМНИ, МИЈЕДНА, ЊИХАЈКА, ЊУЈОРЦИ, ПРЉАЈУЋ, ГЕНОИД, СМУЂНО, ПОВКА, ПУКЛО, ЏИРЛО, ПАСТ.

9 коментара:

Раде Гољовић је рекао...

Шаховски клуб Студентски град има намеру да настави са организацијом квизовкашких турнира. Имамо сатове, имамо столове а и нових гарнитура ће ускоро бити.
Позивам све заинтересоване да се јаве да знамо са коликим кадром располажемо. Очекујте турнир већ у следећих месец дана.

Анониман је рекао...

Moze ako objasnis razliku izmedju grcajuc i prljajuc, i zasto si jedno priznao a drugo ne. Siguran sam da nijedan izraz ne koristis u svakodnevnom govoru

rimodech је рекао...

nisam prisustvovao prvenstvu u nedelju, pa bih voleo da mi neko pojasni znacenja pojedinih reci sa spiska. ukoliko ima doborovoljaca, naravno. cisto kao pripremu za neku buducu partiju.
dakle... sta znace sledece reci: dupetarske, zuzulovske, kapetanici, ponedelnik, strojacenja, uslijedelo, pa cak i izgorevati.
za pojedine negacije necu pitati, pretpostavljam sta bi trebalo da znace, iako bih ocito izgubio minut vremena zbog zalbe na nedatiranje, recimo. pa, eto, da mi se to ne bi desilo...

Марко је рекао...

Мислим да се код дискусије о суђењу, тј. исправности речи, треба ограничити на речи које су биле предмет жалби. Овај списак речи обухвата и оне које нису стигле до судије, а ту увек има ствари које не би биле признате. Противник се није жалио јер је мислио да та реч постоји или из тактичких разлога, или је неискусан па се плашио да се жали. Премда мислим судећи по броју жалби да је овог последњег било мало. Атмосфера је подсетила на турнире из Златног доба квизовке средином деведесетих.

Ево мојих коментара на наведене речи:

Речи ДУПЕТАРА (жена великог дупета), СТРОЈАЧЕЊЕ (штављење) и ИЗГОРЕВАТИ (несвршени облик од изгорети) постоје у речнику.
КАПЕТАНИЋИ је облик деминутива речи капетан, досадашња пракса је била признавање свих смислених деминутива. Нисам се жалио.
Реч ПОНЕДЕЛНИК речник не бележи (постоје облици ПОНЕДЕЉНИК И ПОНЕДЕОНИК), не знам да ли би била призната да се противник жалио.
Реч УСЛИЈЕДЕЛО по мом мишљењу није исправна и вероватно је судија не би ни признао.
За ЖУЖУЛОВСКИ немам коментар, постоји презиме Жужул, а на судији је да оцени исправност овакве речи уколико она дође до њега.

Раде Гољовић је рекао...

Марко је одговорио уместо мене на Чедин коментар. Хвала.
На први коментар нећу да одговарам јер је анонимус у питању. Иначе, одговор је већ наведен у судијском извештају који сам доставио свим релевантним лицима.

rimodech је рекао...

zahvaljujem i ja na iscrpnom odgovoru...

i samo da dodam: nisam mislio da komentarisem sudjenje (nit' sam bio prisutan, nit' znam da li je na neku rec ulozena zalba ili nije), samo sam, jednostavno, znatizeljan. znam da je na ovakvom turniru najteze sudiji i priznajem da me raduje sto je spisak nepriznatih reci podugacak. a to sto za mene 'kapetanic' nije smislen deminutiv, sto nisam ljubitelj nesvrsenih oblika svrsenih glagola i sto 'zuzulovski', 'ponedelnik', 'uslijedelo', 'nedatiranje' ili 'osmagramski' ne bi smislio ni pod pretnjom pistoljem ... to je vec moj problem. ovako samo pokusavam da jednoga dana spremniji istrcim na teren :)

Марко је рекао...

Чедо, измишљање егзотичних речи не постиже се претњом пиштоља, већ праксом. Тако да би било добро да се придружиш што пре, припреме за "једног дана" неће много помоћи :)
Слажем се да је добро што је доста речи одбијено, јер део, па и драж ове игре је да се проба, а на судији је да спречи претеривање.
Некад је најзанимљивији део турнира (поготово оних већих са преко 20 такмичара) било читање непризнатих речи на крају турнира и уживање у бисерима квизовкашке инспирације.

Анониман је рекао...

Реч ПОНЕДЕЛНИК je македонска и значи ПОНЕДЕЉАК /дан у недељи/.
Мене чуди да није призната реч ПУКЛО, као пукло стакло /прозорско/, или на тегли и слично.
petpar55

Jovan Nedić је рекао...

Miomir Žužul je hrvatski političar i diplomat. Od njegovog prezimena izveden je pridjev "žužulovski" (potvrde se mogu pronaći na Googleu).

Na takav način danas se grade novi pridjevi kad kod to nekome zatreba, najčešće novinarima.