16. 2. 2011.

KAD ZAGONETKE SAKRIJU LICE...

Ovog vikenda počinje čuveni karneval u Veneciji, a Alberto Fabris u svojoj fontani zagonetki priprema rešavački bal pod maskama. Bio sam kontrolor zadataka za ovo takmičenje i preporučujem svima da tokom subote ili nedelje nađete 90 minuta i rešavate odlične zadatke!

Za vikend opet ima svašta nešto:
- Competition #8 - Masquerade - PuzzleFountain (19-20. 2.)
- Tapa Variations Contest VI - LMI (19-20. 2.)
- HeadShrinker 6 - ArgioLogic (17-20. 2.)
- Tekuće stvari (Russian Optimization Championship, Februarrätsel 2011: Schlossgarten, Optimizacija za Dan zaljubljenih, Krtek's Cup)

4 коментара:

Nenad Savić је рекао...

Evo jedan zanimljiv logički problem. Poslao mi kolega. Glasi ovako:

Budistički sveštenik reče svom učeniku da meditira 45min i dade mu 2 štapića koji gore 1h ali neravnomerno. Kako učenik da odredi kada da prekine meditaciju?

Анониман је рекао...

sta se ovdi trazi
The cells having repeated neighbors (cells sharing an edge with the same number) are marked (yellow). Cells which are not marked cannot contain repeated neighbors.
gaja

Branko је рекао...

Kod repeated neighbors, zutom bojom u mrezi su obelezena sva polja koja imaju dva ista susedna
broja. Obicno je dobro kretati od polja koja su na ivici. Posebno je ovde korisno posmatrati ne-zuta polja, jer to pomaze da se utvrdi na koja dva polja su isti susedi.
Npr. ako su ti isti brojevi na r3c3 i r4c4, onda oba polja r3c4 i r4c3 moraju biti zuta.

Анониман је рекао...

Da pokusam objasniti stapice...45 minuta ce dobiti tako sto,u isto vreme zapali oba kraja prvog stapa i jedan kraj drugog stapa...kad prvi stap izgori,a u tom trenutku ce proci pola sata,zapali i drugi kraj drugog stapa,i on ce da gori jos 15 minuta...to mu dodje zajedno 45 minuta,ako se ne varam ;)))

Davor