11. 7. 2011.

ANALIZA NEDELJE (2)












Dragulj takmičenja "Nikoli Selection 2" - Suraromu. Zadatak nije preterano težak, ali je dobio najvišu ocenu od učesnika. Za one koji nisu videli do sada ovakav zadatak ili žele da ga se podsete, pravila su na kraju.

Ovog puta neću prvi ja, samo ću izneti par zapažanja. Suraromu sam rešavao svega nekoliko puta i uglavnom zadaci imaju mnogo više kapija ili crnih polja, a ovde se neočekivano pojavio ogroman prazan prostor na levoj strani, pa i desno. To mi je odmah bilo sumnjivo, jasno je da veleslalomska petlja ne može da ide gde hoće, već postoji samo jedan pravi put do ciljne ravnine.

Rules:
Draw a single closed loop in the grid, travelling horizontally and vertically though the centres of the cells it passes through. The loop must not intersect/overlap itself. The loop begins (and ends) at the circled number, and travels perpendicularly through each of the dotted gates exactly once. The gates are labelled in the order that the loop passes through. The circled number indicates the total number of gates.

3 коментара:

Bane је рекао...

Upravo to sto si ti primetio i meni je odmah zapalo za oko. Ocigledno je da druga kapija dole levo mora biti 2, a da je 5 izmedju 4 i 6. Nakon toga jasno je za sta ce ovoliki prostor sa leve strane, da se tuda provuku linije za 2 i 3(kao u Arukone-u). Nakon sto sam izvukao taj deo, bilo mi je jasno koja kapija ce biti 1 i da se prazan prostor koji je preostao na levoj strani mora iskoristiti za spajanje 6 i 7, odnosno 8 i 9. Sasvim dovoljno za brzo finisiranje zadatka.

Nikola Živanović је рекао...

Zadatak je veoma atraktivan i nije toliko problematičan da bi zahtevao neke specijalne metode rešavanja. Dovoljno je da se koristi fazon izbegavanja duplih rešenja.

Najpre sam povukao ovih nekoliko sigurnih linija, a onda sam primetio da kapije 3 i 4 moraju da budu povezane linijom koja ide skroz okolo. Nije to jedini način da se one povežu bez da se prolazi kroz druge kapije, ali na ovaj način uštedeo sam prostor za kasnije. Tako je Bane, kao kod Arukonea.

Sad ide onaj fazon za dupla rešenja. Kod kapije 4 mogao sam odmah proći sa desne strane uz rub mreže, jer bi u suprotnom bilo više rešenja. Znači, polje iznad drugog dela kapije 4 100% mora biti zauzeto drugim delom petlje, jer kada bi ono bilo slobodno, to bi opet dalo više rešenja. I šta sad znam? Znam da to zauzeto polje zatvara ćošak koji ponovo izvlačim kao kod Arukonea.

Ovo možda ne mora tako da se rešava, ali meni je to način kako da što pre rešim zadatak. Sada sam gledao kako da rasporedim ostale nepoznate kapije. Možda bih radio malo obrnutim redosledom da je bio standardni suraromu, ovaj je ipak bio neobičan.

Milovan Kovačević је рекао...

Manje više slično...

Prolaz u donjem uglu mora proći prethodno kroz susednu kapiju (2), a onda se yna i smer. Identično je desno od 6 kapija 5. Ostaju 1 i 9. Jedina kombinacija je da je 1 levo od zaokruženog broja, a 9 desno. Pošto krak od 3 mora uz ivicu do 4, dva kraka kapije 9 forsirano idu do samog rešenja.