22. 8. 2011.

ANALIZA NEDELJE (8)

"Ej, kako rešavaš ovo?" pitanje je koje sam često čuo od prijatelja za zadatak numberlink. Odgovor je bio uvek isti - "nemam pojma, vučem linije nekako logično".

Numberlink obično brzo rešavam, ali ovaj sa Japanese Puzzle Land-a me namučio. Mislio sam da će to logično povlačenje linija tj. spajanje jedinica i dvojki po vertikali samo po sebi doneti rešenje, ali nije bilo tako. Kasnije sam video da ima bolji prolaz za njih sa par krivina.

Zadatak je ogroman sa 225 polja, što mi se ne dopada. Teško je snaći se na ovolikoj mreži, mora najpre dobro da se osmotri ceo zadatak. Odmah na prvi pogled delovalo mi je da su brojevi 3 i 4 ključ rešenja, pošto su jedan do drugog, a oko njih poveće praznine. Vidi se da će se ostali brojevi samo progurati kroz sredinu. Bio sam u pravu, samo je trebalo obrisati par puta ona početna žvrljanja i naći im pravi prolaz.

Sad da ja vas pitam: kako vi rešavate numberlink?

Rules:
Connect pairs of the same numbers with a continuous line that goes through edges of white cells horizontally or vertically. Each cell belongs to at most one line.

2 коментара:

Milovan Kovačević је рекао...

Meni ovaj tip zadataka ide lose.

Ovo su "trikovi" kako se provuci do resenja:

1. gledam ima li forsiranih poteza - ako od slova ima samo jedan izlaz i povucem sve sto se moze povuci. (ovde toga nema)
2. ima li parova gde su oba broja uz ivicu - svaki drugi par brojeva mora biti s iste strane crte koja veze prvi par. To moze lepo da pomogne. (ovde ni toga nema...)
3. moze li se povuci linija gde postoji prolaza toliko koliko ima brojeva ciji su parovi s druge strane crte? (naravno, ovde nema...)
4. ima li parova "slepljenih" brojeva? (e pa nesto mora i da ima ;) )

34 je slepljen par, uz to blizu ivice. Gorelevo i doledesno ima samo 4 prolaza.
U oblasti goredesno ima 5 brojeva, bez dvojke. Obe crte ih ne mogu sve zaobici jer kod 5 ima samo jedan prolaz do ivice. (slicna analiza se po istom principu izvodi i dolelevo).
U oblasti izmedju dve crte koje spajaju 3-3 i 4-4 (ZONA) moraju biti parovi brojeva. Ako su u toj oblasti 9 i 10, posto su dolelevo 7 i 9 slepljeni, unutar ZONE mora biti i grupa 578.
Lako se vidi da unutar zone moraju biti i svi drugi brojevi. Zato crta od 3 levo gore ide gore do ivice, pa uz nju desno i dole sve do druge trojke.
Crta od 4 desno ide desno, pa uz ivicu dole, levo gore pa desno i uz crtu od trojke sve do 4. Svi brojevi su sada unutar zone.
Spajanje dalje ide samo uz ivicu crta. Redom 1,2, 5, 6, 7, gornja osmica nadesno gore uz ivicu iza 9 i 10 pa iza 13 i 11, 9 uz levu ivicu, 12 uz levu ivicu
11 uz levu ivicu, 13 i konacno 10.

Koliko treba vremena da se ovo vidi? Ovde je nekako islo relativno brzo. Najcesce meni treba podosta :))

Анониман је рекао...

Sve ovo je ponavljanje Milovanove postavke, jedino je početak različit i deo redosleda.
Zadatak mi se čini lak iako ima mnogo brojeva za spajanje.

Prvo sam spojio 1 i 1 vertikalno, pa oko jedinica po obodu da prođe 4, a isto i sa 3 po obodu oko dvojke gore.

Pa 6 vertikalno dole i desno, pa putanja 5 oko 3 i 4. Zatim putanja 7 pored putanje 5 i 6. Pa putanja 8 oko 9 i 10 i oko 13 i 11.

Zatim putanja 9 pored putanje 7 i putanja 10 pored putanje 8. Zatim putanja 13, praveći put za putanju 11 i ostaje samo putanja 12.

petpar55