28. 8. 2011.

ANALIZA NEDELJE (9)

Kad je zadatak minijaturni i kada nema mnogo kombinacija, nije teško probati sve moguće i tako prečicom doći do rešenja. Na USPC-u je bio takav tip zadatka - Flash Cards.

Jasno je odmah da jednačina neće biti celi broj. Na drugoj strani su brojevi 2, 3, 4 i 9. Zanima me logika ovde. Jedino što sam pokušavao bilo je da namestim poziciju da i na prvi pogled dobijem što približniji rezultat sa obe strane jednačine. Tako sam posle par pokušaja ubo i pravu kombinaciju.

Neverovatno je da ovo može tako da se namesti tako da jednačina bude ispravna. Po meni, ovaj zadatak spada u matematičke fenomene.

Rules:
Place the given cards into the empty spaces so that the value of the resulting arithmetic expression is the same as then turn upside down. Cards must be placed in the orientation shown, without rotation. Normal precedence rules apply (multiplication and division before addition and subtraction; otherwise left-to-right).

1 коментар:

Bane је рекао...

Ja sam ovo resavao loveci kojim brojem se deli u jednacini koja se dobija kada se ovo okrene. U toj jednacini se deli jednocifrenim brojem. U ovoj dvocifrenim i jasno je da da bi oba rezultata bila ista da nakon skracivanja mora ostati isti broj dole.
Kod ovog sam imao logiku, ali kod onog drugog nisam mogao brzo da je nadjem, pa sam odustao.

Sto se tice mojih favorita sa jucerasnjeg testa, to su Hungarian Tapa i Word Connection.